top of page
Paardebloem bladeren

Familieopstellingje eigen plek en ruimte innemen

Een Familieopstelling

Is iets wat je niet met je hoofd kan bedenken. Het maakt gebruik van een groter veld, weten, dan waar we 'bij kunnen' met ons verstand.

De meesten mensen kennen het tegenwoordig wel. Bert Hellinger is een grondlegger. Els van Steijn heeft met haar boek De Fontein heel veel bijgedragen aan een nog bredere bekendheid ervan.

 

In een familieopstelling stel je een vraag, verlangen, probleem op: bijvoorbeeld hoe komt het dat ik altijd maar werk en niet vrij kan nemen, voor mezelf kan zorgen? 

Of 'waarom voel ik me altijd zo verantwoordelijk?". Je stelt dan bijvoorbeeld je moeder of vader op, eventueel hun vader, moeder: een familieopstelling is een intuitief gebeuren, wat wel op bepaalde 'wetten' is gebaseerd.

Bij opstellingen gaan we uit van drie hoofdprincipes die gelden binnen het familiesysteem:

 

1) Binding = ieder lid van het familiesysteem heeft recht op een plek,

2) Ordening = men dient op de juiste plek te staan en hier geaccepteerd te worden

3) Balans = geven en nemen dienen in evenwicht te zijn

Ieder heeft een eigen plek en hoort er bij zou je kunnen zeggen. Veel van mijn (hooggevoelige, ADHD, eetproblemen, enzvooort) clienten voelen zich vaak het zwarte schaap. Zich er juist niet bij horen. Niet goed genoeg. Lees hiernaast wat Bert Hellinger over het zwarte schaap zegt. Zo mooi!

Met een familieopstelling kan je dingen helder krijgen, begrip voor krijgen. Ook kan je verantwoordelijkheden teruggeven. Vaak gebeurt dit met behulp van een zin, en bijpassende zinnen, die diep in iemands ziel binnen komen.

 

Een client van mij wist bijvoorbeeld al zeker dat ze bij haar man wilde weggaan. Ze waren beide in relatietherapie geweest, en het was echt heel duidelijk dat ze hele andere verlangens in het leven hadden, en dat het niet meer tussen hun ging werken. Vervolgens kwam zij individueel, omdat het haar maar niet lukte om weg te gaan.
Terwijl er ook financieel de middelen voor waren. Mijn intuitie zei dat er iets in haar gezin van herkomst zat, een bepaalde loyaliteit die maakte dat ze niet weg. En ja, hoor, tijdens de familieopstelling werd dat heel duidelijk. Met een steen en bijbehorende zinnen heeft ze het lot van haar moeder teruggegeven aan haar moeder. En ze is toen inderdaad weggegaan bij haar man, het is echt magisch hoe dat werkt. Energetisch gebeurt er iets, wat je met praten niet voor elkaar krijgt.

 

Uiteindelijk zijn we in het leven echt alleen verantwoordelijk voor ons eigen lot, en pas als we helemaal onze moeder kunnen aannemen met haar lot, en dat daar laten, kan het veel beter stromen in jouw fontein. Misschien heb jij een moeder of vaderwond, en valt er e.e.a. te helen in jouw vrouwenlijk of mannenlijn. Mijn leven ging pas echt stromen toen dat was gebeurd. Lees het boek eens! En je bent altijd welkom om een familieopstelling te komen doen

Misschen:

  • voel je je er vaak niet bij horen?

  • ben je onzeker wat jouw plek is

  • vind je het moeilijk je ruimte in te nemen

  • neem je veel verantwoordelijkheid op je

  • voel / gedraag je je vaak als een slachtoffer of juist als dader

Ach, eigenlijk zijn er 100-en reden om een familieopstelling te doen:)

Je gezin van herkomst, en de generaties daarvoor werken altijd door in je huidige leven.

 

Weet je welkom!

 

ZWART SCHAAP: JIJ BENT DE DROOM VAN AL JE VOOROUDERS

"De zwarte schapen van een familie zijn eigenlijk bevrijders van hun stamboom. Familieleden die zich niet aanpassen aan familieregels of tradities, degenen die voortdurend proberen om overtuigingen te veranderen.

Degenen die wegen kiezen die in strijd zijn met de platgetreden paden van familielijnen, degenen die worden bekritiseerd, beoordeeld en zelfs afgewezen. Deze worden geroepen om het gezin te bevrijden van repetitieve patronen die hele generaties frustreren. Deze zogenaamde ′zwarte schapen’ degenen die niet passen, degenen die huilen van rebellie, repareren, ontgiften en creëren nieuwe bloeiende takken in hun stamboom.

 

Talloze onwerkelijke verlangens, gebroken dromen of gefrustreerde talenten van onze voorouders manifesteren zich door deze opstand. Vanuit passiviteit zal de stamboom er alles aan doen om het neutrale en giftige verloop van de stam te behouden, wat de taak van de rebel moeilijk en tegenstrijdig zal maken.

 

Stop met twijfelen en zorg voor je zeldzaamheid ′als de kostbaarste bloem in je boom’. Jij bent de droom van al je voorouders."

~ Bert Hellinger

En de droom van mijn voorouders.
Ik wil graag een familieopstelling zodat ik mijn wond kan gaan genezen en mijn wetmatige plek en ruimte kan gaan innemen.
Familie wandelen
bottom of page