In 7 Stappen een leven zonder eet- en gewichtsproblemen
Veel, zo niet alle vrouwen die bij mij in de praktijk komen die moeite hebben met hun gewicht & hun eetproblemen denken in 1e instantie dat ze meer wilskracht moeten hebben, harder hun best moeten doen.
Als ze maar weer maandag op dieet gaan, of als ze juist meer zouden eten & zouden stoppen met snoepen of overgeven. Dan lukt het eindelijk. Maar tot nu toe is dat niet gelukt.
Misschien zo ook bij jou.
Waar denk jij dat het door komt dat je niet het figuur hebt wat bij jou past, niet het gewicht dat je graag wilt? Dat je steeds met eten bezig bent? Vul de onderstaande vragen eens in:
1) ik heb niet genoeg wilskracht 2) ik moet meer sporten 3) ik moet met een dieet beginnen 4) ik weet het niet 5) het zit in de familie
6)
Patronen, gedrag, eetpatronen hebben al snel de neiging een gewoonte te worden: elke dag om 17 uur snacken als je thuiskomt, altijd iets eten als je bij de t.v. zit. Teveel eten als je partner er niet is, enzovoort. Het zogenaamde Pavlov effect: een bepaalde situatie roept iets in je op, en daar handel je naar. Zoals het belletje bij het hondje Pavlov, een kwijlen en eten opriep.
Vaak zit er naast veel gewoontegedrag, nog iets onder jouw eetproblemen. Waardoor je misschien gaat eten als je gestresst bent, of je druk maakt om iets wat iemand heeft gezegd, dat je je verveelt, of onrustig voelt.
Misschien ben je opgevoed met de gedachte dat je niet moet huilen, niet verdrietig mag zijn, en dat je daarom niet gewend bent om met je gevoelens om te gaan. Je hebt het niet geleerd.
Misschien klinkt het raar, en voel je je ongemakkelijk als je dit leest. Dat snap ik best, tenslotte is dat wat we vaak lezen en op t.v. zien. Dat het allemaal om wilskracht gaat. Ik zie echter een heel ander beeld bij mij in de praktijk.
Food for thought: “Afvallen heeft níéts met wilskracht en hard werken te maken – maar juist met zachtheid en jezelf leren liefhebben, voor jezelf zorgen, je zelf op de 1e plaats gaan zetten. Hoe zou het zijn als je dat eens probeert in plaats van met weer een KNAL-dieet of met heel erg op eten gaan letten? “
Schrijf eens voor jezelf op waar het bij jou aan zou kunnen liggen. Ook als je al een tijdje bezig bent, en je merkt dat je graag nog een betere relatie met eten, je lichaam, je gewicht zou willen hebben.
Laatst zei een client de praktijk: 'ik ben eigenlijk mezelf beter aan het leren kennen hierdoor'. Mooi toch!