Bijna iedereen die in de praktijk komt en worstelt met eetproblemen is hooggevoelig. Misschien jij ook wel?
Hooggevoelig zijn heeft heel veel voordelen:
· Je hebt een rijk gevoelsleven, je kan intens genieten van een goed gezelschap, de natuur, kunst, dieren & andere mensen
· Je bent intuïtief
· Je bent Creatief & ziet veel mogelijkheden. Je kan van niets iets maken, dingen met elkaar verbinden waardoor er iets moois ontstaat. Je ziet vaak snel het grotere plaatje.
· Je kan je goed afstemmen op wat de ander nodig heeft
· Je kan heel erg veel liefde voelen
· Je kan aanvoelen hoe de stemming is, wat er nodig is
Waarom voelen dan toch veel mensen het als een last, en hebben ze de neiging om hoog gevoelig als een probleem te ervaren, soms zelfs zo erg dat gevoelens weggegeten. Of een andere ‘verslaving’ zoals hard werken, internet of wat dan ook als route nemen om met hun gevoel om te gaan. Of je gevoel weg rationaliseren, waardoor je veel in je hoofd zit, terwijl je eigenlijk een gevoelsmens bent.
Dat heeft te maken met een aantal dingen:
· Een blauwdruk die is afgestemd op de ander: als gevoelig mens heb je een blauwdruk die afgestemd is op de ánder. Je voelt altijd eerst hoe de ander zich voelt, wat er speelt, wat er nodig is, en voor je het weet, neem je de verantwoordelijkheid daarvoor. In plaats van dat je eerst voelt wat jíj nodig hebt, hoe dingen voor jou zijn, hoe je eerst voor jezelf zorgt. Zeg maar dat je eerst je eigen zuurstof kapje opzet, voor je voor de ander zorgt. Je moet echt opnieuw voor jezelf leren zorgen, zelf liefde, zelf zorg leren toepassen. En pas dán kan je echt genieten van je empathische vermogen.
· Vaak te horen gekregen dat je anders was, of gevoelig of Te dit of Te dat: er is moed voor nodig om jezelf toe te staan je leven op jouw manier te leven. Bijna ieder hoog gevoelig mens heeft in zijn verleden wel te horen gekregen dat hij bijvoorbeeld te gevoelig, te zweverig of te gecompliceerd is. Als je dat vaak hoort, ga je er zelf ook in geloven. We zijn met zijn allen gaan geloven dat er iets fout met ons is. Bijna iedereen die in de praktijk komt heeft het gevoel Anders te zijn, dat iets Mis is met hem of haar. Dat ze er niet bij horen. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat je dat gevoel versterkt, en overal blijft zien. Totdat je je gevoeligheid als kracht gaat zien!
· Verwarring over wat is van mij, wat is van de Ander: omdat je zo goed kan voelen en gevoelens en energieën van anderen oppikt, kan het zijn dat er verwarring ontstaat. Het ene moment voelde je je nog goed, en ineens voel je je zwaar of verdrietig. Vaak ijkt het helemaal niet van jou te zijn, en mag je leren gevoelens te leren scheiden.
· Langere verwerkingstijd nodig: we hebben een langere verwerkingstijd dan anderen. 2 dagen bijkomen als je een trainingsdag of werkdag of verjaardagsweekend hebt gehad is heel normaal. Dit is ook echt lichamelijk en wetenschappelijk bewezen dat we een ander verwerkingssysteem, ander zenuwstelsel, hebben.
· Verwarring over een Gevoel & een Emotie: er is vaak verwarring tussen een gevoel gewoon voelen, zoals verdriet of eenzaamheid, of je helemaal mee laten nemen in je emoties: en er een heel verhaal van maken zoals ‘ik doe er niet toe, ik ben waardeloos, ik word niet gezien, de wereld is tegen mij’. Voor je het weet beland je 2 dagen lang in een soort zwarte wolk, waar je steeds bezig bent met de ander, met je gevoelens. Heel vermoeiend en onnodig, als je de SOS tips gaat leren toepassen.
Misschien denk je als je dit zo allemaal leest ‘jeetje, dat is ook best lastig’. En dat snap ik, in het begin is het best overweldigend. Het is soms ook niet eenvoudig om in een wereld met zoveel prikkels toch bij jezelf te blijven, jezelf te geven wat je nodig hebt, en nog in verbinding te zijn met de ander. Alleen tijd in te passen.
Maar…als je eenmaal leert hoe je met je gevoeligheid omgaat – en dat gaat met vallen en opstaan. En vooral hoe het voor jóú werkt – dan zal je zien dat je er steeds meer van gaat genieten. Ik zou mijn gevoeligheid in ieder geval voor geen miljoen meer willen inruilen. En ik ga bijna alleen nog maar met empathische mensen om. Ik geniet zo van de aandacht die ze kunnen geven, de liefdevolle vragen die ze stellen, de cadeautjes, de zorg, de diepgaande gesprekken, de moeiteloosheid om mijn eigen pad te mogen gaan, om na 3 uur samenzijn, tijd voor mezelf te nemen. Herken jij dit?
O.k., dan gaan we nu voor de 7 SOS-tips. Ik geef je de tips die voor mijn cliënten en mij het beste hebben gewerkt. Begin er met 1 of 2.
1. Leg aan je omgeving uit hoe het werkt bij jou, en bij hoog gevoelige mensen. Leg uit dat jij een langere intensere verwerkingstijd hebt. Dus dat een gesprek, een bezoekje, een gebeurtenis, bij jou eerst verwerkt moet worden, dit kost tijd, en je doet dat ook het makkelijkst als je alleen bent. Je hebt dus ook meer tijd voor jezelf nodig. Geef jezelf die tijd & leg je omgeving dit uit
2. Leer om te scheiden wat van jou is en wat van de ander is. Als je bijvoorbeeld merkt dat je een gevoel oppikt van je dochter, moeder of partner. Zeg dan tegen jezelf ‘dit gevoel is niet van mij, 3 verschillen tussen mij en mijn dochter zijn…..’. En noem dan gewoon 3 hele praktische verschillen: zij is 10, ik ben 40. Zij houdt van snoep, ik van groente. Zij heeft een broertje, ik heb een zus. Je zal zien dat dit helpt om afstand te bewaren en de verschillen te zien.
3. Wees veel in de natuur, dit helpt om je systeem letterlijk op te schonen, om rustig te worden. Combineren het bij voorkeur met lichaamsbeweging: wandelen, hardlopen. Bewegen helpt om ook je gevoelens/emoties te laten stromen, en daardoor stroomt het in jou ook verder. Er kan ook een neiging zijn om dingen vast te houden, terwijl doorstromen zo belangrijk is. Ook is je innerlijke criticus veel minder sterk als je beweegt.
4. Water is een ander hulpmiddel wat je kan helpen om ‘schoon’ te worden (wat is van jou, wat is van de ander), en ook om tot rust te komen. Ga naar het strand, was je handen en armen met lekker fris water, ga in de zee of een meer zwemmen. Neem rond 16.00 uur een lekker bad, met Himalaya zout en druppeltjes lavendelolie. Zo heerlijk & ontspannend. Je zal merken dat je je dan verfrist voelt. Veel mensen gaan snaaien om 16/17 uur, en dat is vaak eigenlijk omdat we dan moe zijn, vol zitten, overspoeld voelen. Kijk eens of water je helpt.
5. Goede zelfzorg & begrenzing qua Social Media. Zet je telefoon uit, leg de telefoon op een kamer waar je hem niet kan zien. Stel grenzen aan je Facebook gebruik, bij voorkeur niet meer in de avond.
6. Besluit je hoog gevoeligheid als kracht te gaan zien. Schrijf eens op wanneer jij en je omgeving er profijt van hebben, en ga het ook zo zien en communiceren naar je omgeving toe. Zie wat een liefdevolle moeder jij daardoor bent, dochter, werknemer.
7. Afstand. Leer afstand te nemen, jezelf te kalmeren, gerust te stellen met behulp van je ademhaling. Een goede app om te mediteren is bijvoorbeeld de Headspace app. Ga op Yoga. Het is voor hoog gevoelige mensen essentieel om AFSTAND te leren nemen, van je gevoelens, emoties, van de buitenwereld. Als je dat niet leert, ben je onbewust toch heel vaak met de buitenwereld bezig. En kan je niet scheiden ‘wat is van mij, wat is van de ander’. Waar laat ik me meeslepen? Waar is het belangrijk dat ik gewoon AU, verdriet, rouw voel? Mindful leren leven, aandacht hebben voor wat er is, is niet een luxe voor jou als hoog gevoelige, krachtige vrouw. Maar een middel om te overleven in deze overvolle wereld met internet, mensen, mogelijkheden, afspraken, prikkels. Dus ga het langzaam inbouwen.
Food for thought: zou het kunnen dat ik met eten probeer om mijn gevoelens/ emoties probeer te ‘beheren’? Dat ik daarmee controle probeer te houden, te krijgen over mijn leven? En wat is er voor nodig om dit anders te doen?