top of page

Hoe je liefdevoller voor je zichzelf kan zijn

“Bij emotie-eten heb je te maken met 2 bronnen van pijn:

1) niet alleen het onevenwichtige eetgedrag

2) maar ook dat je erdoor wordt belemmerd het leven te leiden dat je wilt.


Er zijn dingen die je zou doen als je onevenwichtige eetgedrag er niet was. Je hebt dus pijn op pijn Je hebt niet alleen te maken met de directe pijn van je onevenwichtige eetgedrag & de eventuele fysieke kwalen, maar ook met de pijn waardoor je niet het leven leidt dat je wenst. .”- Joanna Kortink Zo wilde Clementine heel graag een kindje, en dat kon niet door haar anorexia Zo wilde Anja heel graag een catering bedrijf opzetten en haar hart volgen, maar haar eetbuien en schaamte hielden haar tegen.

Schaamte voedt deze pijn extra. En dat is een emotie die heel lastig is om mee om te gaan. Bij schaamte zit namelijk vaak een 'schuldvraag’.

“Je had die niet gehad, als je maar zou kunnen stoppen, als je maar meer wilskracht zou hebben…….”

En dit draagt dan weer alleen meer bij aan je gevoelens van machteloosheid, onzekerheid, schaamte, het gevoel dat je faalt en een sukkel bent. En ga je nog strenger en harder over jezelf oordelen.


Dit zie ik overigens ook vrouwen zonder eetproblemen doen: het oordelen over onszelf is een soort verslaving, een soort onszelf willen opvoeden, zodat we maar wel ‘voldoen’, wel goed genoeg zijn, wel…..


Het punt is: JE BENT GOED ZOALS JE BENT. Je bent al genoeg en goed & liefdevol.

Alleen geloof je dat zelf nog niet. En maken je eetproblemen het alleen maar erger.


En dat zorgt dan weer dat dit mechanisme wordt herhaald:

“Bij emotie-eten heb je te maken met 2 bronnen van pijn: niet alleen het onevenwichtige eetgedrag, maar ook dat je erdoor wordt belemmerd het leven te leiden dat je wilt. Er zijn dingen die je zou doen als je onevenwichtige eetgedrag er niet was. Je hebt dus pijn op pijn Je hebt niet alleen te maken met de directe pijn van je onevenwichtige eetgedrag & de eventuele fysieke kwalen, maar ook met de pijn waardoor je niet het leven leidt dat je wenst.”- Joanna Kortink

Stap 1 is om je te realiseren dat je je pijn alleen maar groter maakt door te blijven eten. Dat is niet de goede weg. Jezelf toe te staan dat je het niet alleen kan, en daar hulp bij nodig hebt.

Je probeert met het emotie-eten eigenlijk de pijn te vermijden die je hebt over een dingen in je leven. Misschien ben je verdrietig, heb je een scheiding achter de rug, weet je niet hoe je met iets om moet gaan.


Maar deze Food For Thought is ook voor jou: als je niet meer emotie-eet, en het toch nog lastig vindt om liefdevol voor jezelf te zijn.


Ook dan blijft de grootste uitdaging voor (bijna) alle vrouwen: om je eigen beste vriendin te worden. Om zoveel van jezelf te houden als je van je beste vriendin doet, om zo goed voor jezelf te zorgen als je voor je kinderen/partner of ouders doet.

Jezelf te leren geruststellen, koesteren, hulp vragen, zacht worden…..je zachte kracht gaan ervaren.

Misschien voel je onrust, boosheid, verontwaardiging op komen als je dit leest. Hoe kan ik van mezelf houden, als ik zoveel eet of mezelf uithonger? In mijn boek Bevrijd je leven van emotie eten kan je daar alles over lezen.

Weet dat alles met een 1e stap begint, en met de intentie om iets te willen.

Begin vandaag door te zeggen: Ja, het is mijn intentie om van mezelf te houden (als nooit tevoren).

Ja, ik hou van >>>>>>> zeg het hardop tegen jezelf. Net zolang tot het natuurlijk voelt. Als je in de spiegel kijkt zeg dan: …., ik hou van jou. Ik zal voor jou zorgen, wat er ook gebeurd, wat je ook voelt, ik ben er voor je, ik sta naast je. Wat jij voelt klopt.


Op die manier kom je steeds meer bij je Ware Ik uit. Hoe meer je de saboteur voedt hoe sterker die wordt hoe meer je de Innerlijke saboteur voedt, hoe sterker die wordt. Wie voed jij vandaag? (Je kan dit gedicht uitprinten – zie bijlage) Een oud Cherokee-opperhoofd geeft zijn kleinzoon een levensles.

“In mijn binnenste wordt een vreselijk gevecht geleverd. Hetzelfde

gevecht wordt in jouw en ieders binnenste geleverd. Het is een gevecht

tussen twee wolven. De ene wolf heeft het over het kwade - woede,

schuld, schaamte, jaloezie, wrok, zelfmedelijden, oneerlijkheid,

onzekerheid en zelfzucht. De andere wolf heeft het over het goede -

vreugde, vrede, liefde, kalmte, zelfvertrouwen, moed, vriendelijkheid,

nederigheid, edelmoedigheid, eerlijkheid, medeleven en trouw.

Verbaasd dacht de kleinzoon hierover na en vroeg aan zijn grootvader:

‘Maar welke wolf wint?’ Het oude opperhoofd zei: “de wolf die ik voed”.

Welke wolf voed jij? PS: Wil jij leren hoe je een gezonde relatie met jezelf, je voeding en je lichaam kan aangaan, zodat je krachtig en energiek door het leven gaat. Kijk dan eens of het "Bevrijd je leven Traject." iets voor jou is. Hiermee werk je aan een goede verticale relatie met jezelf, en reken je voorgoed af met je emotie-eten / co-dependentie.P.s: De kwaliteit van je relaties bepaalt de kwaliteit van je leven. En die relatie begint bij jezelf! Wil jij leren hoe je een gezonde relatie met jezelf, je voeding en je lichaam kan aangaan, zodat je krachtig en energiek door het leven gaat. Kijk dan eens of het "Bevrijd je leven Traject." iets voor jou is. Hiermee werk je aan een goede verticale relatie met jezelf, en reken je voorgoed af met je emotie-eten / co-dependentie

bottom of page