top of page

De moederwond & sisterwond


Ahhh…de verzengende pijn van de zusterwond, broederwond. Vader of moeder wond. En wat is het toch mooi als je daar voor leert zorgen. Ze kwam binnen: deze krachtige, sensitieve moeder met 2 kinderen. Ze vertelde hoe ze opzag tegen een buurtborrel. Eigenlijk vond ze het eng, wist ze zich vaak geen houding te geven, en vertelde ze dat ze niet over liep van de leuke verhalen. Het gaf haar onrust, ging ze nou wel of niet. Ze zag er zo tegenop (ik zag de pijn van ‘ik voldoe niet, ik ben niet goed genoeg’). Als ze niet ging, voelde ze zich ook niet fijn.


Door veel verhalen van cliënten voel ik de pijn van het ‘niet opgevangen, niet gesteund zijn’ heen. Het niet gevoel van niet voldoen of goed genoeg zijn zoals je bent.

Ik wist van haar dat haar moeder haar niet liefdevol had kunnen opgevangen en stimuleren. Hierdoor ontwikkelde ze geen stevig zelfbeeld (ben ik wel leuk genoeg op die borrel, voldoe ik wel, ben ik wel net zo leuk als die anderen, mag ik wel die sensitieve vrouw zijn die ik ben) en ook voel je je niet gesteund als je dan met iets zit; zoals deze onrust over de borrel. Gevoelens werden snel weggedaan in haar gezin van herkomst.


Ik vroeg haar of ik achter haar mocht gaan zitten, energetisch steunde ik haar door mijn armen uit te spreiden en haar een gevoel van steun te geven. Ik vroeg of ik nog wat dichterbij mocht komen, en toen dat mocht, legde ik ook mijn handen op haar schouders. Ik voelde hoe haar zenuwstelsel ontspande, er kwamen wat snikjes, zo zaten we een tijdje. Er kwam wat rust, stilte in haar zenuwstelsel.


En ontstond de vraag of ze zich zo wat gesteunder /beschermder zou voelen bij borrel: b.v. door haar man te vragen een arm om haar heen te hebben bij het naar binnen gaan (dat vroeg ik vroeger altijd aan mijn man als ik bij buurtborrels het eng vond, haha). Ze begon weer te stralen, ze vertelde dat haar man haar altijd graag beschermde, dus dat wou hij zeker doen. Opgetogen ging ze weg, en ze vertelde later dan ze een leuke borrel had gehad! Dat er aan onze hechtingsbehoeften wordt voldaan is zo wezenlijk. En daarom deel ik er graag een vijftal met jou; die je als kind hebt in de hechting (en nu nog steeds in relaties), er zijn er zeker nog meer, maar kijk eens de komende tijd of je wat herkent:


1) Veiligheid en bescherming

Het is een fundamentele behoefte om je veilig en beschermd te voelen. Deze behoefte wordt vaak vervuld vroeg in onze kindertijd, die er voor zorgt dat we ons fysiek veilig voelen en die ons beschermt voor gevaren

2) Afstemming Dit betekent dat we ons gezien, gehoord, en begrepen voelen bij ons geliefden. Deze behoefte wordt vaak vervuld door verzorgers/ouders die afgestemd waren op onze emoties en ons kunnen bevestigen in hoe we ons voelen

3) Kalmeren & Comfort We hebben allemaal troost, comfort en kalmering nodig wanneer we van slag zijn of pijn hebben. Aan deze behoefte kan door onze verzorgers worden voldaan die ons lichamelijke comfort/steun kunnen geven: zoals een hug, of die ons door woorden kunnen helpen kalmeren.

4) Expressie van Blijdschap Het voelt goed als we weten dat we geliefd en geaccepteerd zijn voor wie we zijn. Dat we welkom zijn, precies zoals we zijn. Dat er meegeleefd wordt met onze dromen, verlangens en behoeftes. Als onze opvoeders interesse in ons hebben en blijdschap laten zien voor wat we doen, dan wordt deze behoefte vervuld

5) Steun & Interesse in ons binnenwereld We hebben allemaal steun nodig terwijl we groeien en ontwikkelen in de personen die we worden/zijn. Deze behoefte wordt het beste ondersteund als onze verzorgers het beste met ons voor hebben en ons bemoedigen om onze interesses en verlangens/doelen, ons hart te volgen, ondersteunen.


Het mooie is dat je deze dingen ook aan jezelf kan geven. En als je ze eenmaal herkent ook meteen weet wat je behoefte is, en dan kan je die of zelf organiseren (door b.v. om hulp te vragen, of troost) of je kan het aan jezelf geven. Ik wens je toe dat je hechtingsbehoeften meer en meer vervuld worden, en dat je voor de pijn leert zorgen die daarmee gepaard ging/gaat! Zo krijgen we een helere wereld.


PS: wil je 2 dagen onderdompelen in een retraite om in je vrouwelijke kracht te komen? Speciaal voor HSP-vrouwen die de moeder/sisterwond helen, en hun verlangens en gevoel willen leren volgen? Dan ben je heel welkom op 20 &21 april 2024.


Comments


bottom of page