top of page

Voel jij je er geregeld niet bij horen? Niet goed genoeg? Het zwarte schaap in het gezin?


Vaak krijg ik clienten met ervaringen van er niet bijhoren, zich niet goed genoeg voelen. Moeilijk zijn, of 'het probleem' zijn. Onlangs had ik nog dat een jonge vrouw zich met eetproblemen aanmelde, zij dacht dat zij een probleem had, het probleem was. Herken jij dat? Uiteindelijk bleek dat zij juist diegene was die heel goed kon voelen. En last had van de spanning tussen haar ouders. Hoe mooi is het dan, als we een gezinsgesprek geplannen, en uiteindelijk de ouders in relatietherapie gaan.


Ik maak dan echt een sprongetje in mijn hart en in de lucht! Ik ken het zelf ook zo goed: dat jouw gezin van herkomst jou als gevoelige, als moeilijke, als emotionele, als het probleem ziet....noem het maar op. Terwijl jij eigenlijk de goedvoelende bent.


Dit doet natuurlijk heel veel pijn. Het kan jou het gevoel geven dat je er niet bij hoort, dat je onzichtbaar bent, er geen plek voor jou is, geen ruimte, dat je niet bestaat of onzichtbaar bent. Dit heeft uiteraard grote gevolgen hoe jouw leven er uit ziet. Bij veel mensen ontstaat er een trauma in hun zelf: een onverwerkte ervaring die op elk moment getriggerd, geraakt kan worden. Waardoor negatieve zich gaan stapelen, je zenuwstelsel ontregeld raakt (je bent continu in fight/flight/freeze/fawn) en je niet meer in je eigen-wijze mannen of vrouwenkracht zit.


Gelukkig kan je dit proces weer keren: deze gezins-, moeder- vaderwond repareren, en weer vanuit jouw eigen wijsheid, vertrouwen, intuitie en gevoel gaan leven.


Als jij je het zwarte schaap voelt van je gezin van vroeger. Dan wil ik jou een hart onder de riem steken met dit mooie vers van Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen. Want weet dat jij de droom bent van al je voorouders. (uiteraard ben je ook van harte welkom om een familieopstelling te komen doen.)


ZWART SCHAAP: JIJ BENT DE DROOM VAN AL JE VOOROUDERS

"De zwarte schapen van een familie zijn eigenlijk bevrijders van hun stamboom. Familieleden die zich niet aanpassen aan familieregels of tradities, degenen die voortdurend proberen om overtuigingen te veranderen. Degenen die wegen kiezen die in strijd zijn met de platgetreden paden van familielijnen, degenen die worden bekritiseerd, beoordeeld en zelfs afgewezen. Deze worden geroepen om het gezin te bevrijden van repetitieve patronen die hele generaties frustreren. Deze zogenaamde ′zwarte schapen’ degenen die niet passen, degenen die huilen van rebellie, repareren, ontgiften en creëren nieuwe bloeiende takken in hun stamboom. Talloze onwerkelijke verlangens, gebroken dromen of gefrustreerde talenten van onze voorouders manifesteren zich door deze opstand. Vanuit passiviteit zal de stamboom er alles aan doen om het neutrale en giftige verloop van de stam te behouden, wat de taak van de rebel moeilijk en tegenstrijdig zal maken. Stop met twijfelen en zorg voor je zeldzaamheid ′als de kostbaarste bloem in je boom’. Jij bent de droom van al je voorouders." ~ Bert HellingerComments


bottom of page