top of page

Hoe je meer flow, rust en plezier in je leven krijgt

Deze maanden is moeder overleden. Het is bijzonder om te voelen hoeveel vrede ik, hiermee heb. Het is en blijft rustig in mij. Ik denk dat komt omdat ze een rijk, voltooid leven had, maar misschien nog wel belangrijker alle ‘unfinished business’ tussen ons is opgeruimd. Alles wat ik wilde zeggen heb ik in de loop van de jaren uitgesproken, zo veel mogelijk in kwetsbaarheid en openheid, in plaats van met oordelen en ruzie. En ik ben daar erg dankbaar voor. Het was zeker niet altijd makkelijk, dat herken jij vast ook wel? Het uitspreken van dingen die je niet begrijpt, niet leuk of fijn vindt, voelt soms net als of je in de arena staat. Laat je echter niet tegenhouden, want de beloning is groot, mijn vriend.

Toen ik de Hospice werkte, werd in geïnspireerd door Elisabeth Kubler Ross, door de term Unfinished business. Zij zag, en ik zag dat ook in de Hospice, dat als je nog unfinished business hebt, mensen veel onrustiger sterven. “Je sterft zoals je leeft”, zou je kunnen zeggen.Unfinished business kan je in 2 categorieën verdelen:

1. Er zijn bepaalde dingen nog niet rond/af tussen jou en de ander. Of in jezelf (je hebt nog veel last van hoe iemand is of hoe de situatie is). Dingen die nog niet gezegd zijn aan dierbaren en die je graag wel zou willen zeggen. Zou jij nog iets tegen je moeder, vader, zus, broer, partner, vrienden willen zeggen. Doe het dan nog deze week😊. Zit je iets dwars? Wil je iets rechtzetten? Wil je nog graag sorry voor iets zeggen? Een gesprek voeren om meer begrip te krijgen voor elkaar. Of mag/wil je nog werken aan de ander meer accepteren? Unfinished business rond maken betekent ook dat je de ander kan zien voor wie hij/zij is, je weet wat je bij de ander kan krijgen en wat niet. Dat kan je accepteren zonder oordeel over de ander of over jezelf, en je hebt het gezonde creatieve vermogen om als je bijvoorbeeld naar bevestiging verlangt, maar dat niet krijgt, dat dat aan jezelf te geven: je bent je eigen liefdevolle, warme veilige haven geworden (of je hebt het aan een ander leren vragen dan diegene bij wie je het niet krijgt). Ik denk dat dat uiteindelijk ook ons doel is in het leven om onze eigen veilige, warme, liefdevolle, vriendelijke haven te worden, hoe meer we dat voor onszelf zijn, hoe meer we dat ook voor de ander kunnen zijn (zonder te pleasen of jezelf weg te cijferen).

2. Je hebt het gevoel dat er meer in je zit dan eruit komt Dit is het gevoel dat je nog niet alles uit jezelf hebt gehaald wat er in je zit. Ook dat is unfinished business. Misschien verlang je naar: - een ander, avontuurlijk, afwisselender leven, meer in het buitenland wonen/werken - vervullende, zinvol werk, waarin je voelt dat je meer betekenis hebt - een liefdesrelatie met meer verbinding en flow - financieel meer overvloed…sowieso je overvloedig voelen in plaats van letten op tekorten Deze verlangens/ gevoelens zijn belangrijk om heel serieus te nemen.

Ook als jaloers bent op mensen, situaties. Jaloezie is een richtingaanwijzer waar je naar verlangt. Hoe wil jij, terugkijken op je lelen als je op je sterfbed ligt? Tevreden kijken: ik heb er alles uitgehaald, ik ben er voor gegaan, ik ben moedig geweest, heb dingen bespreekbaar gemaakt, naar mijn verlangens geluisterd. Ook al was ik bang. Ik heb hulp gevraagd waar ik het niet durfde… Het is bijzonder, als ik terugkijk op ons gezinsleven, dat ik dankzij mijn Amerikaanse moeder echt altijd voor al mijn dromen heb durven gaan. Met een goed actieplan, een heldere focus, en een goed tijdspad, en niet te onderschatten: mijn soulfamily is echt alles mogelijk.


Merk jij dat je nog unfinished business hebt, het nog niet stroomt in jouw leven zoals je zou willen, tegen saboteurs en uitstellen aanloopt. Dat je ook misschien niet goed weet waar je nou precies naar verlangt of je focus voor de komende 6 maanden op wil leggen. Heb je last van een coping mechanisme die jou niet dient, zoals emotieeten, uitstelgedrag, dingen niet aangaan....... Kom dan naar de 2-daagse Bevrijd je vrouwelijk kracht; zodat ook jij die vrouwelijke stille kracht gaat ervaren in jezelf en de moed en support krijgt, die je nodig hebt om de dingen te doen waar je blij van wordt en ook moed vergen! Zie ik je daar? Er zijn nog 2 plekken.

Kommentarer


bottom of page