Recent Posts
Starters Kit voor Sensitieve Onderneemsters

Vervloei jij makkelijk met de ander - waardoor je jezelf verliest en moeilijker keuzes maakt?

Laats had ik een sessie met een krachtige, leuke vrouw. Ze had een hartstikke leuke baan, een fijn gezin, een goede relatie (al kon die nog beter vertelde ze). Op zich heeft ze alles waar ze ooit van droomde als meisje, maar ze kan er bij lange na niet zo van genieten, als ze zou willen. Wat is er toch mis met mij? Met mijn leven? Vraagt ze vertwijfeld. Ik ben steeds zo bezig met controle te houden. Ik vraag haar: ‘Waar is jouw aandacht/energie nu, als wij zo in gesprek zijn met elkaar’? Ze antwoorde: ‘Bij jou, in mijn hoofd, overal en nergens'. Ik vroeg haar: ‘Mag ik een Kracht Oefening met jou doen om je aandacht bij jezelf te houden EN bij de ander?’ Door deze oefening kan je ervaren dat je veel minder vervloeid met je omgeving, je krachtigere keuzes kan maken, en kan voelen wat zowel jij als de ander nodig heeft in het moment. En dat ook op een directe manier kan communiceren.


Krachtige Keuzes & directe communicatie: iedereen knapt hier van op. Met gesloten ogen leidde ik haar door deze Krachtoefening heen: en ik voelde hoeveel rustiger haar energie werd. En wat dat ook voor effect op mij had. We zijn vaak geneigd onze aandacht bij anderen te hebben, zeker als je empathisch bent, maar we doen daar niet altijd onze omgeving een plezier mee. Vervloeien met de ander Zeker als we de neiging hebben om te vervloeien met de ander. Dit betekent dat je niet meer in je eigen energie zit, maar 'vermengt' bent met de ander. Dit kost heel veel energie, en kan er voor zorgen dat je je heel moe voelt. Vaak krijg je dan als tip om jezelf te beschermen door iets over je heen te visualiseren. In mijn ervaring werkt het veel beter om te leren hoe je je met je eigen krachtbron kan verbinden, waardoor je minder vervloeit met de ander. Let maar eens op komende week:

  1. Waar je aandacht/energie is als je met een ander in gesprek bent. - in je hoofd - helemaal bij jou - helemaal bij de ander. En probeer dan eens om je aandacht eerst helemaal bij jezelf te brengen, en pas daarna bij de ander.

  2. Of je merkt dat je energie vervloeit (dit is een neiging van HSP’ers) Mijn zoon vertelde laatst iets wat niet leuk voor hem is. Ik merkte dat ik de neiging had om te gaan vervloeien: ik ging heel erg meeleven, wilde het oplossen, vond het zielig. Ik voelde niet meer mijn eigen stevigheid, en daardoor ook niet die van hem. Binnen 1 minuut wist ik me te herpakken: 'Nee, Joan, daar heeft je zoon niets aan. Voel je eigen centrum, geef hem vertrouwen, je hoeft niets op te lossen, je hoeft alleen maar je stevigheid/je aanwezigheid aan hem te laten voelen. En hem de ruimte geven om zijn verhaal te doen, zonder het op te lossen'.

Alert zijn en omgeving scannen Veel HSP-ers hebben een bepaalde mate van alertheid. Zijn van kindsaf af aan al bezig geweest met de omgeving te scannen. Vaak omdat ze meer voelde dan andere gezinsleden. Of omdat er geen omgeving was waar ze zichzelf konde zijn, en dat onveilig voelde. Misschien ben jij wel zo iemand die van daaruit bezig is geweest (en nog steeds) om alles aan te voelen, op iedereen te letten, voor iedereen te zorgen. We doen onze omgeving hier geen plezier mee, al denken we misschien, dat we heel goed bezig zijn, en heel zorgzaam zijn. Controle houden Ze voelen aan jou dat je wat controlerend bent, en daarmee maak je de ander niet ‘stevig’, geef je de ander geen vertrouwen. Als je je onveilig, alert, niet jezelf - hebt gevoeld in de relatie met 1 van je ouders, is de kans groot dat er een bepaalde afhankelijkheid/co-dependentie is ontstaan. Het wordt ook wel Symbiose genoemt: het vervloeien met de ander, het afhankelijk zijn van de ander voor goedkeuring, of dat je pas rust hebt als het met de ander zich goed voelt, als er verbinding is. Het is een groot cadeau voor jezelf als je net – als de leuke vrouw van de sessie – je eigen Krachtbron gaat voelen, en gaat ervaren wat voor effect je daarmee op de ander hebt.


Een mooi neven effect is dat je veel gevoeliger voor je intuitie en gevoel daarmee wordt. Zaterdag 13 februari zijn er nog plekjes vrij in de workshop ‘Van Wilskracht naar Innerlijke kracht’- Om meer vanuit je intuitie, innerlijke weten en authentieke kracht te leven. Juist in deze tijden kan dat je houvast geven. We gaan hier ook de Krachtbron oefening doen, zodat je je veel krachtiger in je eigen vel voelt. En veel meer kan genieten van al het moois om je heen! Je wordt er zelf ook veel aantrekkelijker mee voor je omgeving. Aantrekkelijk voor je omgeving Denk maar eens aan iemand in je omgeving die jij aantrekkelijk vindt, wat ervaar jij bij diegene. Is diegene bezig met jou te redden, te controleren, steeds de omgeving aan het scannen? Of rust die in zijn/haar centrum, straalt zij/hij onafhankelijkheid EN verbinding uit? Ik ben heel benieuwd!

PS: Wil jij leren hoe je je gevoeligheid als superpower kan inzetten, en krachtig en energiek door het leven kan gaan. Kijk dan eens of deze sessies iets voor jou zijn. Hiermee werk je aan een goede verticale relatie met jezelf, en leer je goed om gaan met je hsp/gevoeligheid. Het kan ook zijn dat je meer last hebt van patronen die een liefdevolle relatie (de horizontale verbinding) met een ander in de weg staan. Wil je leren hoe je dingen bespreekbaar kan maken, je ruimte in kan nemen, zodat je je allebei gezien en gehoord voelt. Misschien zijn dan partner gesprekken behulpzaam.