top of page

Voel jij je vaak afhankelijk van de mening van anderen?


Herken jij dit?

 • Veel gedoe in relaties, spanningen of 'ontploffingen'

 • Of misschien juist wel veel gedoe binnen in jou, en hanteer je het 'harmonie' model naar buiten toe

 • Verwarring in jezelf of in relaties

 • Misschien ben jij niet emotioneel bevestigd door je ouders? En voel jij je vaak afhankelijk van anderen?

 • Onzeker over jezelf of je lichaam? Of heb je een ander kenmerk van iemand met een eetprobleem?

 • Ben je op zoek naar erkenning, goedkeuring?

 • Voel je je snel afgewezen?

Snap je niet wat er toch gebeurd?

 • Trek je je misschien terug uit het contact

 • Of ga je juist vechten/aanvallen

 • Verdedigen?

 • Geef je de relatie op, of het nou een werk relatie is of een andere relatie?

 • Vind je het moeilijk je eigen pad te bewandelen?

Zou het kunnen dat je codependent bent? Iets wat in Amerika veel meer in relatie wordt gebracht met verslaving dan hier in Nederland.

Codependent betekent dat je afhankelijk bent. De manier waarop zich dat uit is heel verschillend. Codependentie wordt ervaren als een toestand (trance), waarin je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van een ander of ten behoeve van de relatie. Je maakt jezelf al dan niet bewust afhankelijk van het gedrag of reactie van de ander of van de relatie Ik was het vooral in vriendinnen-relaties, en niet in mijn eigen relatie. Dat kwam omdat mijn wond ook in vrouwen-relaties zat: ik ben onbewust erg voor mijn moeder gaan zorgen, ook ben ik vroeger korte tijd buitengesloten op de lagere school, en dat was een onveilige, min of meer traumatische ervaring. Ook waren er geregeld vrouwen juist jaloers op mij. Door deze ervaringen ben ik vrouwen (onbewust) niet meer vertrouwde, en erg afhankelijk werd van de verbinding. Hoe is dat bij jou? Vertrouw jij jezelf toe aan vrouwen? Aan mensen?

Ik nodig je uit om hier de co-dependentie test te doen. Veel van mijn cliënten hebben ook gedoe gehad in hun relatie met hun moeder: gingen voor haar zorgen, voelde precies aan wat ze nodig had, en dan heb je eigenlijk nooit kind kunnen zijn. Het zijn krachtige, sterke vrouwen met een gevoelige, afhankelijke kant, en dat is vaak heel verwarrend in jezelf, maar ook voor je omgeving. Ik schrijf dit, omdat jij dit misschien ook wel herkend. De afhankelijkheid van:

 • De goedkeuring van je partner, kinderen, vriendinnen, werkgever, sociaal media

 • Op zoek naar bevestiging, heel gevoelig voor afwijzing

 • Eten, drank, je telefoon, hard werken (rupsje nooit genoeg): allerlei vormen van letterlijk niet zonder kunnen. Vaak op zoek naar een manier van verdoving om niet de pijn te hoeven voelen van je eenzaamheid, afhankelijkheid, onveiligheid. Je komt daarmee namelijk in een soort Rush.

Misschien gaat dit voor jou wat ver. En denk je dat je op dieet moet om van je emotie-eten te worden verlost. Niets is minder waar! Keer op keer, zie ik dat vrouwen - juist door dit patroon van co-dependentie te helen - je een volwassen krachtige vrouw wordt, die op eigen benen staat. Daarom zie ik eetproblemen ook als een manier om in je kracht te komen. En dan...als die basis goed is: dat je een gezonde relatie met jezelf hebt, en de mensen om je heen. Dan kan je misschien net als S. - leren om niet langs de Albert Heyn te gaan, om een tas vol snaai te pakken, maar iets anders liefdevols voor jezelf leren doen. Deze foto stuurde ze mij naar aanleiding van een huiswerkopdracht uit het boek! Zo trots op haar. Ze dacht echt dat ze het niet kon, maar het is gelukt! Doordat ze hulp heeft ingeroepen om haar blinde vlekken, en ontkrachtigende patronen, samen op te lossen. Samen sta je Sterk. Dit hele principe van Samen sta je Sterk heb ik in al mijn programma’s verweven. Je kan een eetprobleem namelijk moeilijk ‘alleen’ oplossen. Je ziet dan niet je blinde vlekken, en je hebt niet de support die je nodig hebt om uit dit sterke patroon te stappen.


PS: Wil jij leren hoe je je gevoeligheid als superpower kan inzetten, en krachtig en energiek door het leven kan gaan. Kijk dan eens of deze sessies iets voor jou zijn. Hiermee werk je aan een goede verticale relatie met jezelf, en leer je goed om gaan met je hsp/gevoeligheid. Het kan ook zijn dat je meer last hebt van patronen die een liefdevolle relatie (de horizontale verbinding) met een ander in de weg staan. Wil je leren hoe je dingen bespreekbaar kan maken, je ruimte in kan nemen, zodat je je allebei gezien en gehoord voelt. Ga dan mee op reis tijdens een Terug Naar de Liefde Traject.

bottom of page