top of page

Waarom toelaten belangrijker is dan loslaten

Heb je een fijne zomer gehad? Je voelt de weersverandering in de lucht, he?

Voor mijn gezin zag de zomer er wat anders uit. Mijn man heeft een nekhernia gekregen een paar maanden geleden. En dat was nogal pijnlijk voor hem. En ook voor mij, ik had de vakantie me anders voorgesteld. Vroeger toen ik nog een eetprobleem had, had ik die gevoelens zeker weggegeten.

Ik wist namelijk niet eens dat ik gevoelens had😊

En ook niet hoe je daar mee om moest gaan.

Hoe is dat bij jou?

Wat heb jij voor rolmodel gehad?

Kom jij uit een warm, open gezin, waar er openlijk over gevoelens werd gepraat?

Of werden gevoelens liever vermeden. Over alles gepraat, behalve over wat er echt toe deed.

Misschien was het voor jou onveilig om jezelf te laten zien, omdat er dan commentaar kwam. Of ben je letterlijk geslagen, of (emotioneel) mishandeld? Misschien ben jij ook niet emotioneel bevestigd door je ouders? Wat heb jij voor rolmodel gehad?

In mijn boek schrijft Claudia: ’Ik was vroeger een blij, gevoelig, open, levenslustig meisje. Mijn moeder was een angstige vrouw en ik ben die angst gaan overnemen. Ik werd zo overspoeld door alle gevoelens die ik toen had. Ik snapte daar natuurlijk niets van, achteraf kan ik dat pas plaatsen. Die gevoelens probeerde ik weg te drukken door heel erg met eten bezig te zijn. Ik ging heel erg in de controle. Het werd een manier om maar niet met al die vervelende nare gevoelens om te gaan. Dat omgaan met nare gevoelen heb ik moeten leren: eerst in een eetkliniek, later bij Joan. Daar ben ik pas gaan begrijpen hoe gevoelig, intuïtief en creatief ik eigenlijk was/ben’.

Boodschappen over gevoelens Al van jongs af aan krijgen we boodschappen mee over gevoelens. Als ik de kinderen ophaalde, zag en hoorde ik dit vaak op het schoolplein:

  • ‘Wel lief zijn, hoor!’ (daar zit al een boodschap in dat je ergens aan moet voldoen als kind, namelijk ‘lief zijn’, maar wat als je je nou gewoon rot voelt… of boos… of…..)

  • ‘Afspraak is afspraak!’ (als een kindje ineens geen zin meer had om af te spreken omdat die liever alleen wou zijn).

  • Of toen mijn zoon verdrietig was toen zijn opa overleed: ‘Grote jongens huilen niet’.

Ja, echt waar! Gelukkig kon ik toen snel mijn waarheid vertellen: ‘Huilen hoort juist als je verdrietig bent, het is precies het juiste gevoel als je je opa verliest. Huil maar, lieverd.’

Gevoelens hebben je juist hele nuttige dingen te vertellen. Als je je onrustig voelt, is het misschien goed om even te wandelen. Als je iemand mist, is het misschien goed om even iemand te bellen. Gevoelens geven ons hele nuttige informatie, die je helpt om je leven vorm te geven, zoals het bij je past. EET ze daarom níét weg!

Welke boodschappen heb jij over gevoelens meegekregen of geef je onbewust je kinderen mee?

Bijvoorbeeld:

* Huilen is ongemakkelijk, eng, vervelend, en moet snel over zijn.

* Boosheid is fout/slecht: je mag niet boos zijn.

* Gevoelens moeten snel over zijn.

* Hoe minder aandacht je aan gevoelens geeft, hoe sneller ze over gaan

* Gevoelens zijn eng, laten we het er vooral niet over hebben.

* Gevoelens worden erger als je er over praat, dus laten we het er vooral niet over hebben.

* Gevoelens moeten snel worden opgelost.

* Jij bent verantwoordelijk voor iemands gevoelens, dus moet je het ook oplossen.

En wat is een betere boodschap? Hoe denkt jouw Ware Zelf er over? Wat wil jij jouw kinderen leren over gevoelens Bijvoorbeeld:

* Gevoelens zijn belangrijk, ze leren je belangrijke dingen over hoe je je voelt, en wat je nodig hebt

* Gevoelens zijn belangrijk om te voelen, maar verdrink er ook niet in. Blijf er niet te lang in hangen of mee bezig door het steeds te willen analyseren

* Gevoelens zijn er om gevoeld te worden

* Mindfullness kan je helpen om naar je gevoel te leren kijken, het te leren waarnemen, zonder er in te verdwijnen.

Schrijf nu jouw nieuwe krachtige boodschappen over gevoelens op:

*

*

*

*

Toen ik in de hospice werkte, heb ik noodgedwongen moeten leren om bij een stervend iemand te zijn, bij een gevoel te zijn zonder dat ik dat kon oplossen. Dat eigenlijk mijn volle aanwezigheid genoeg was. We leerden dat door letterlijk op onze handen te gaan zitten. En zo bij iemand aanwezig te zijn. Het Engelse woord Presence geeft mooi weer, wat er dan gebeurt. Door aanwezig te zijn bij iemand en bij je eigen gevoel kan een gevoel ontspannen. Het wordt gezien, gehoord en gevoeld. En dan gebeurt er iets heel wonderlijks: dan kan het gevoel ontspannen en vaak verandert, smelt of verdwijnt het dan.

‘Alles wat werkelijk gezien en gehoord wordt, kan ontspannen.’ Doordat ik aanwezig kon zijn bij mijn gevoel van teleurstelling dat de vakantie niet door kon gaan, kon ik mezelf geven wat ik nodig had. Toch even er uit zijn: en ben ik heerlijk in mijn eentje 5 dagen gaan wandelen: Walk of Wisdom. Ik kan het iedereen aanraden. Door te bewegen komen ook je gevoelens en emoties in beweging.

Ik wens je een fijne week, waar je je zelf toestaat te voelen wat er te voelen valt. Voel je teleurstelling, boosheid, verontwaardiging, verdriet, geef het echte aandacht. Maar schrijf eerst eens jouw boodschappen over je gevoelens op.


PS: als je nog niet goed weet hoe je op een krachtige manier met je gevoelens om kan gaan. Als je beste vriendin (en vijand) nog steeds het eten, je gewicht en je lichaam is. En je verlangt naar regie, je trots voelen & vrijheid. Dan is het NU tijd om de strijd van schaamte, isolement en tekort te beëindigen. Je bent heel welkom voor een intake gesprek. Now is the best time!

bottom of page