top of page

Hoe ik 25 jaar geleden van mijn eetbuien afkwam

Hoe zou het zijn als........

  1. Je fitter, slanker, sexyer zou voelen? Je zou kunnen genieten van en met je lichaam? Je met plezier naar het strand zou gaan, en de zomer krachtig in zou gaan

  2. Je je eetbuien en 24/7 met eten - achter je zou laten? En je hierdoor RUST, en Ruimte in je hoofd en leven zou ervaren?

  3. Je diepgang en intimiteit in je relaties ervaart? Zonder strijd. Maar vanuit je verlangens. Dit is de Top 3 verlangens die ik hoor als ik uit Hoofdstuk 2 de oefening doe: Waar verlang je werkelijk naar.....in relatie met je gewicht/ lichaam/ leven. Bijzonder he? Dat deze verlangens zo universeel zijn.

Misschien heb je ze wel diep weggestopt, omdat je het vertrouwen in jezelf bent kwijtgeraakt. Je jezelf al zo vaak teleur gesteld hebt. Je toch weer bent gaan eten. Weer een terugval hebt gehad. De moed zakt je in de schoenen, van het steeds opnieuw proberen. En toch.....kan het echt anders! Ik vraag mijn cliënten altijd: wat is nou de ommekeer, de ommezwaai geweest, dat jij nu wel van je eetproblemen af bent gekomen. Deze week antwoorde iemand: 'jouw insteek dat ik gewoon een eetbui mag hebben. Als ik er maar nieuwsgierig naar ben. He, wat is er werkelijk aan de hand. Van jou mag ik de hele kast leeg-eten, bij wijze van, als ik maar bereid ben te onderzoeken: 'wat zit er achter. Waar heb ik werkelijke behoefte aan, terwijl het lijkt alsof ik naar eten snak'. Ja, dat is een radicaal ander inzicht. Ik zeg niet als je een eetbui voelt aankomen:

  • Neem een wortel

  • Bel een vriendin

  • Ga wandelen Jij weet toch ook dat dat totaal niet werkt! Bij mij in ieder geval niet:) Deze aanpak (de strijd los te laten en dingen te accepteren), komt vanuit ACT (Acceptance Commitment Theory), en is wetenschappelijk onderzocht. Het is de nieuwste aanpak binnen de psychologie, en wordt nu meer gebruikt, dan b.v. cognitieve therapie. En ik heb hem zelf verzonnen 25 jaar geleden, door elke eetbui als een rood lap te gaan zien: wat was er met mij, dat ik daar behoefte aan had? In plaats van er mee te strijden en te vechten, dat ik geen eetbui mocht hebben. En het heeft perfect gewerkt.

ACT borduurt voort op mindfulness, en betekent zoveel als: stop de strijd met je strijd:) Maar accepteer dat je een slaap, drank, eet-probleem hebt, en wordt er nieuwsgierig naar, omarm het, wees nieuwsgierig met een open, onderzoekende houding. Het is je strijd met de strijd die je eetprobleem in stand houdt. Ik ben sinds 1 Januari ook hoofd-docent bij StressWise, en doe dat met super veel plezier! Je kan op de site ook e.e.a. lezen over ACT. Mijn boek Bevrijd je leven van emotie eten is er ook grotendeels op gebaseerd. De strijd stoppen Durf jij de strijd met jouw strijd te stoppen, vanuit het vertrouwen dat je de dingen vanuit jouw innerlijke kracht kan goed doen? Er zijn weer verdiepende workshops met dit thema op 5 juni en 7 juli. En op maandag 22 mei begint de Online Training Bevrijd je leven van emotie-eten, waarin je 7 weken lang wordt meegenomen om jouw verlangens werkelijkheid te gaan laten worden. Wil jij je:

  1. Fit, slank, vrij & sexyer voelen? Niet meer aan je kleren 'trekken' en je lichaam hoeven te verbergen? Maar te genieten van de zomer, het strand, je lichaam?

  2. Eetbuien en het 24/7 met eten bezig zijn- achter je zou laten? En hierdoor RUST, en Ruimte in je hoofd en leven ervaren?

  3. Een liefdesrelatie met diepgang en intimiteit? En/of meer relaties met diepgang? Zodat jij je echt gezien en gehoord voelt? Relaties waar je helemaal jezelf kan zijn?

Doe dan mee met onze Online Training, zodat je stapje voor stapje op een laagdrempelige manier wordt meegenomen. Wie weet, werkt deze - radicaal andere manier - jou deze keer wel! Alleen deze keer betaal je 275,- euro, na de zomer stijgt de prijs naar de normale prijs van 375,- euro. Op (ver) lichte zomer! Lieve groet, Joan

bottom of page