top of page

Het geheim wat jouw gewicht voor jou verbergt


Als je moeite hebt om af te vallen of aan te komen, heb je een probleem - en het is waarschijnlijk niet het probleem dat je denkt te hebben.

Ik vermoed dat je allerlei manieren hebt geprobeerd om af te vallen, (en dit kan je ook invullen voor 'aankomen'): Je bent minder gaan eten. Je bent lid geworden van de sportschool. Je hebt persoonlijke trainers ingehuurd. Je hebt opgeschreven wat je eet en hoeveel je eet. Je hebt geprobeerd meer in balans te komen en te mediteren.

Of misschien heb je gewoon de hoop opgegeven en je genen de schuld gegeven. ‘Overgewicht lijkt in de familie te zitten.’Maar wat als je het ontbrekende puzzelstukje hebt gemist? Wat als er een gebied is dat je over het hoofd hebt gezien en dat je uiteindelijk zal helpen om je gewichts-strijd op te lossen - zodat je gewichtsstrijd verleden tijd wordt?Het geheim wat jouw gewichtsstrijd voor jou verbergt.

Hoewel sommige mensen inderdaad minder geluk hebben met hun genen, is dit slechts een klein deel van de ‘hoe verlies ik gewicht-puzzel.’ Je psychologische, emotionele en spirituele staat/mindset speelt een grote rol en heeft daardoor ook de kracht om alles in jouw voordeel te veranderen. In deze blog wil ik je een nieuwe mogelijkheid bieden - een nieuwe weg naar gewichtsverlies dat in tegenspraak is met alles wat je ooit hebt gehoord of geprobeerd hebt.

Als ik cliënten vraag: 'wat denk jij dat jij oorzaak is van jouw eetprobleem', is dat namelijk nooit de echte oorzaak!Er doen vele mythes de ronde (ook in jouw hoofd) wat de oorzaak is van emotie-eten, en die ligt totaal ergens anders dan je denkt. Je neemt zeg maar een anti-conceptiepil in tegen hoofdpijn! (wel beter dan andersom:))

In mijn gratis Webinar Bevrijd je leven van emotie-eten, op woensdag 18 september om 10 uur, leg ik de 5 mythes bloot, en daarmee geef ik je ook 5 oplossingen die wel werken tegen emotie eten!Kijk en doe je mee? Ik weet zeker, ook als je al aardig wat er over weet, dat je nieuwe inzichten krijgt.

Waar denk jij trouwens dat de oorzaak van jouw eetprobleem ligt? Leuk als je dat terugmailt, dan kan ik daar ook op antwoorden in het webinar, zo maken we samen een waardevolle training.

Ik onthul alvast de eerste mythe: ER IS IETS MIS MET MIJ. Ook in de reguliere hulpverlening wordt er vaak zo naar een eetprobleem gekeken. Jij bent het probleem, jij hebt het probleem, jij doet iets fout.Ik heb daar een geheel andere kijk op: mijn visie is dat er iets ontbreekt in het systeem. Er is niet iets mis met jou. Maar met het hele systeem waar je onderdeel van bent. Een aantal voorbeelden van systemen waar je onderdeel van bent:

Je gezin van herkomst - Bij Maartje was haar moeder al vroeg overleden, en haar vader was daar depressief door geworden. Daardoor ontbrak de steun en zorg die zij nodig had. Om zich toch geborgen, gevuld en veilig te voelen is ze vroeg begonnen met eten. Al snel viel de buitenwereld over haar gewicht, en werd haar overtuiging/gevoel 'Er is iets mis met mij' versterkt.Jouw school - Rebecca werd al vroeg buitengesloten op school. Ze was wat anders dan haar klasgenootjes, en dit werd opgemerkt. Dit leidde al snel tot pestgedrag. Een eenzaam, ik-hoor er-niet-bij, gevoel bij Rebecca. Om met dit gevoel om te gaan, ging ze eten als troost. Door haar toenemende gewicht ging ze ook steeds meer buiten de groep vallen, en trok ze zich steeds meer terug. Toen haar broer haar ook nog 'varken' noemde, was haar gevoel van 'er is iets mis met mij' nog sterker (in plaats van 'er is iets mis met de klas'). Misschien ben jij ook niet emotioneel bevestigd door je ouders? Je werk: je kan je in je werk niet gevoed, verbonden voelen. Echt op je plaats. Als je niet bereid bent die waarheid te voelen en er naar te handelen (ooit was ik dat niet:)) - blijf je ondervoed, onvervuld. En lijkt emotie-eten de enige oplossing. Je relatie: Het kan ook zijn dat je in jouw gezinssysteem van nu, echte, diepe verbinding, mist. Met je partner bijvoorbeeld. Ook dan ontbreekt er iets voedends in jouw systeem, wat je op een andere manier probeert op te lossen. Veel mensen komen er achter dat ze eigenlijk onveilig voelen, en dat ze van heel jongsafaan eten hebben gebruikt om zich veilig te voelen. Onze huidige cultuur van vrouw/man zijn, waar we gewaardeerd worden van oudsher op ons uiterlijk of op 'hoeveel zorg we geven'. De hele cultuur gebaseerd op waardering op uiterlijk, op waardering van buitenaf. Als jij een emotie eter bent, ben jij vaak de meest wijze van het systeem, je voelt heel goed dat het een systeem probleem is. De tweede mythe is dat inzicht genoeg is om dingen te veranderen. Maar dit wat je hierboven leest, met je verstand begrijpen, wil nog niet zeggen dat je gevoel ook mee verandert. Een eetprobleem veranderen kan alleen als je je gevoel meeneemt. Als dat wat je met je hoofd weet, ook in je gevoel en handelen daalt. Alleen cognitief besef/ cognitieve therapie is vaak niet genoeg om de kern op gevoelsniveau te veranderen. Dan blijf je cirkeltjes in je hoofd draaien. In mijn boek en gesprekken ga ik altijd naar het gevoel naar de kern toe van je eetprobleem.

Daar ligt de oplossing!

Ben je benieuwd naar de andere mythes...........doe dan mee! In het webinar leg ik ook uit, hoe de 7 weekse online training Bevrijd je leven van emotie-eten, die op maandag 30 september begint, jou kan ondersteunen, om jezelf voorgoed te bevrijden van de kern van jouw eetprobleem.En die ligt dus heel ergens anders, dan je denkt!


Onlangs ben ik door het tijdschrift Geheim geïnterviewd, hier kan je het artikel lezen.


Wil jij leren hoe je een gezonde relatie met jezelf, je voeding en je lichaam kan aangaan, zodat je krachtig en energiek door het leven gaat.

Kijk dan eens of het "Bevrijd je leven Traject." iets voor jou is. Hiermee werk je aan een goede verticale relatie met jezelf, en reken je voorgoed af met je emotie-eten / co-dependentie. Het kan ook zijn dat je meer last hebt van patronen die een liefdevolle relatie (de horizontale verbinding) met een ander in de weg staan. Wil je leren hoe je dingen bespreekbaar kan maken, je ruimte in kan nemen, zodat je je allebei gezien en gehoord voelt. Ga dan mee op reis tijdens een Terug Naar de Liefde Traject.

bottom of page