top of page

Wat wil jij loslaten? En waarom naar het ‘goede van 2020’ kijken zo belangrijk is.

Wat een jaar, Lieve mensen! Een jaar waar veel van ons gevraagd werd. Waarin misschien niet alles is gelopen zoals je had gedacht, gehoopt. Waarin je misschien geneigd bent te kijken naar wat er niet goed ging, wat er niet kon. Ons brein is meestal gericht op wat er niet zo goed gaat. Waar we niet aan voldoen. Herken jij dat?

  • Dit moet beter

  • Je partner moet anders zijn

  • De situatie anders

  • Je zou Liever moeten zijn tegen, je beter aan je afspraken houden

  • Enzovoort

De lijst waar we niet aan voldoen houdt eigenlijk nooit op. Als we naar ons ego luisteren. Naar de stem van angst.


We staan zelden stil bij de rijkdom, de groei, die we allemaal gemaakt hebben dit jaar. Alleen door stil te staan bij het goede, kunnen we het ook daadwerkelijk ontvangen. Rick Hanson heeft daar veel over geschreven in Geheugen voor Geluk, Neem het goede in je op voor een beter leven. Hoe meer je bij het goede stilstaat, en dat verankerd in je lijf, hoe beter je je zal voelen.


Zo tegen het einde van het jaar, is voor mij een dierbaar moment, om elke ochtend even mijn foto’s langs te gaan, en de rijkdom te ontvangen wat er allemaal voor moois is gebeurd. Hoe enorm ik als mens, en mijn dierbaren om mij heen gegroeid zijn. De rijkdom die we hier in Nederland hebben, de mooie ontmoetingen die ik heb mogen meemaken, de ervaringen met vrienden. De groei bij jullie. Naast al het moois waren er ook zeker uitdagende, lastige momenten, die mij uiteindelijk verder in mijn kracht hebben geholpen. Ik schat zo in, dat dat bij jou ook zo is. Dus, Gefeliciteerd met jouw groei! Scrol eens langs jouw foto’s, loop je mooie ervaringen langs, zodat je je dingen weer herinnert.

Beelden/foto’s helpen om gevoelens te vergroten, daarom werkt het zo goed om langs je foto’s te gaan.

Tenslotte maken we geen foto’s van onze slechte momenten, maar alleen van onze mooie, grappige, ontroerende momenten.

En gek genoeg, besteedt ons 'gevarenbrein' veel meer aandacht aan de dingen die nog niet goed gaan, die beter zouden moeten.

De ‘OPJUTTER’- dat deel wat ons eigenlijk vooruit wil helpen, en ons wil wijzen op wat er nog beter kan.


Je kan tegen dat deel zeggen: ‘Dank je wel voor je wijze raad, ik hoor wat je zegt, het is misschien ook verstandig om wat meer te ….., maar voor nu is het belangrijk om eerst te ontvangen wat voor goeds er allemaal al is in mijn leven, en dat te versterken, vooral in gevoel’.

Maak eens de inventarisatie op van 2020:

  1. Waar ben ik dankbaar voor? Thank you, 2020!

  2. Wat heb ik geleerd? Ook van de gebeurtenissen die mijn ego misschien als ‘vervelend’ ziet.

  3. Waar ben ik in gegroeid?

  4. Wat wil ik loslaten in 2020? Bye, bye! Pas DAARNA, pas ‘bovenop’ die dankbaarheid kan je je verlangens en intenties voor 2020 gaan voelen.

  5. Hello 2021, waar ben jij klaar voor in 2021?!


bottom of page