top of page

Als emotie-eten een manier is om met je hooggevoeligheid om te gaan (en dit tot corona kilo's leidt)


In mijn praktijk voor eetproblemen, zie ik dat hooggevoeligheid een cruciale rol speelt in emotie-eten. Snaaien, eetbuien, te weinig eten, vaak is emotie-eten een manier om met je hooggevoeligheid om te gaan. Misschien herken jij dat ook wel bij jezelf? In dit artikel lees je er meer over en vind je een oefening die jou hierbij kan helpen.


De link tussen emotie-eten en hooggevoeligheid

In mijn praktijk help ik vrouwen omgaan met emotie-eten. Tijdens die sessies wordt er vaak veel duidelijk.


Dit is het verhaal van 1 van mijn clienten: ’Ik was vroeger een blij, gevoelig, open, levenslustig meisje. Mijn moeder was een angstige vrouw en ik ben die angst gaan overnemen. Ik werd zo overspoeld door alle gevoelens die ik toen had. Ik snapte daar natuurlijk niets van, achteraf kan ik dat pas plaatsen. Die gevoelens probeerde ik weg te drukken door extreem veel met eten bezig te zijn. Ik ging heel erg in de controle. Het werd een manier om maar niet met al die vervelende nare gevoelens om te gaan. Dat omgaan met nare gevoelens heb ik moeten leren: eerst in een eetkliniek, later bij Joan. Daar ben ik pas gaan begrijpen hoe gevoelig, intuïtief en creatief ik eigenlijk ben’.


Hoe eten een vlucht wordt

We hebben vaak niet geleerd om met gevoelens om te gaan. Ik was ook een super gevoelig kind en was erg bezig met hoe anderen mensen zich voelden. Met hoe de wereld in elkaar zat. Vaak staarde ik boven uit mijn raam en dacht na over de dingen, ik was nogal filosofisch ingesteld.


Sferen, mensen, onderlagen voelde ik heel goed aan. Tot groter ergernis van mijn lieve zus, wist ik altijd de vinger op de zere plek te leggen. Ik kon goed voelen wat er speelde. Voor mijn omgeving was ik best uitdagend, denk ik. Omdat ik zo veel voelde en veel niet thuis kon brengen, was ik ook behoorlijk kattig. Ik kropte veel in mezelf op, kon dingen niet benoemen, verwerken en dan word je als een strandbal die je onder water probeert te duwen, dan ontplof je af en toe. Of je gebruikt eten als vlucht. Net zoals ik jaren heb gedaan.


Als je gevoelig bent, heb je meer tijd nodig om je gevoelens te verwerken. Dit kan maken dat je je anders, of saai, voelt. Ik denk oprecht dat nuchtere mensen minder emotie-eten.

Stop rewarding yourself with food, you are not a dog!


Veel hooggevoelige mensen voelen zich anders

Bijna alle hooggevoelige mensen die ik ontmoet, voelen zich anders. Dit wordt dan vaak een overtuiging: ‘Ik ben anders en niet zo leuk als anderen.’ Of ‘Ik ben niet goed genoeg. Anderen zijn leuker’ of ‘Ik doe er niet toe, de wereld is tegen mij.’ Je bewust worden van deze overtuigingen is een eerste stap. Anders zijn dit vaak ook weer redenen om dat rotgevoel dat je er niet bij hoort – weg te eten.

Heb jij a

ls hooggevoelige vrouw het gevoel (gehad): dat je anders was, er niet bij hoorde, niet geliefd, niet goed zoals je was? Hoe ga jij met dat gevoel om? Misschien weet je wel helemaal niet wat je voelt en hoe je in de wereld staat.


Wat is je werkelijke behoefte?

Een goede manier om er achter te komen wat je voelt en hoe je in de wereld staat, is je emotie-eten JUIST te gebruiken als middel om er achter te komen hoe je je eigenlijk voelt. Vaak weten we helemaal niet zo goed hoe we ons voelen en wat we nodig hebben. Zeker als je hooggevoelig bent, kan je gevoelswereld erg vermengd zijn met anderen.


Wil jij ook groeien en jezelf en je emoties beter leren kennen? Waarom je misschien dingen weg eet? Dan is het goed om je af te vragen: Wat is mijn werkelijke behoefte? (ook al voelt het alsof ik naar eten snak)

Een oefening om te doen als je veel snaai drang hebt

Het eten wat je eet, waar je behoefte aan hebt, kan je helpen om te ontdekken hoe je je echt voelt. Het is niet altijd makkelijk om te weten hoe je je voelt: zo hebben we geleerd om onze ware gevoelens te verbergen, te verstoppen. * Als jij op iets gaat zitten knagen, kan het zijn dat er iets aan jou knaagt.

* Als je enorm loopt te proppen en jezelf eindeloos vult met boterhammen met pindakaas en hagelslag kan het zijn dat je je leeg voelt en jezelf volpropt om je maar gevuld te voelen.

*Als je enorm van jezelf baalt en je schuldig voelt, kan het zijn dat je ‘s avonds je hele wezen er uitkotst omdat je zo genoeg van jezelf en het eten hebt. * Als je zachte dingen zoals vla, ijs, chocola eet, kan het zijn dat je een grote behoefte aan zachtheid en liefde hebt. Claudia begon andere zachte dingen voor zichzelf te doen toen ze dit doorhad: ze kocht een mooi zacht vestje voor zichzelf, ging een eigen plekje voor zichzelf maken en lieve dingetjes doen.

Eten of een eetbui kan je in die zin juist enorm helpen om te ontdekken wat je echt voelt en waar je eigenlijk naar verlangt. Je klacht wordt hiermee een kans. Een kans om te weten wat je werkelijke behoefte is. Met behulp van de volgende oefening uit mijn boek Bevrijd je leven van emotie eten kan je daar achter komen.

Oefening 1: Wat is mijn werkelijke behoefte? (ook al voelt het alsof ik naar eten snak)

Wanneer je geen fysieke honger hebt, maar wel naar iets snakt of hongert, kan je onderstaande vragen aan jezelf stellen. 1. Wat is de situatie? 2. Welke gedachten heb ik?

3. Hoe voel ik me?

4. Wat zou ik graag willen? Wat is mijn behoefte?

5. Hoe kan ik daarvoor zorgen? Hoe kan ik die behoefte vervullen?

6. Hoe voel ik me als ik NU die behoefte vervul:

7. Als ik er nu voor kies om geen eetbui te hebben, dan is er over 1 jaar veranderd dat ik:Wil jij leren hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken en verbonden, krachtig en energiek door het leven kan gaan? Misschien is het "Bevrijd je leven Traject" iets voor jou, hiermee reken je voorgoed af met afhankelijks-patronen. Losse Sessies zijn uiteraard ook mogelijk. Werk je liever aan patronen die een liefdevolle relatie met je partner in de weg staan. Ga dan mee op reis tijdens een Terug Naar de Liefde Traject, zodat je je weer veilig, voldaan en verbonden met elkaar voelt.Comments


bottom of page