top of page

Hoe je je meest Zuivere, Ware, Krachtige Ik kan leven

Je Ware Ik heeft de mogelijkheid om even afstand te nemen, uit te zoomen en als het ware vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken.


Laten we onderzoeken wie jouw Ware Ik nou eigenlijk is. Zoals gezegd zit ze misschien wel verstopt onder een laagje vet of heb je jezelf zo uitgehongerd dat je niet eens de energie hebt om te doen wat je graag wilt. Je gaat haar vandaag ontmoeten, in een meditatie.


Oefening 1: Ontmoeting met je Ware Ik (meditatie) Deze meditatie kun je ook vinden op: https://www.praktijkbieger.nl/meditaties


Ga rustig zitten op een fijne plek. Neem even de tijd om te landen op die plek, in je lijf, door aandachtig je ademhaling te volgen. Leg één hand op je hart en één hand op je buik. Maak even contact met je binnenste, je innerlijk. Los van alle gedachten in je hoofd. Adem in… en adem uit. Blijf dit zo een paar minuten doen.


Stel je dan een gouden kring van kracht voor, die helemaal om jou heen gevormd wordt. En denk terug aan een gebeurtenis, een tijd waarin jij je competent, volwassen en onafhankelijk voelde. Misschien in je werk of toen je iets creatiefs deed waarin je jezelf helemaal verloor. Of toen je er helemaal was voor een vriendin die het moeilijk had. Laat dit beeld als vanzelf langzaam in jou opkomen. En adem die Krachtige Jij die je toen was helemaal in. Bij elke inademing voel je: dit ben Ik, op mijn krachtigst.


Je Ware Ik heeft een aantal verschillende aspecten. Eén daarvan is je competente, volwassen vrouw. Die heb je net ontmoet. Zet haar in een cirkel van licht om jou heen. Zij is een bron van kracht.


Ik wil je nu vragen je meest spirituele, wijze zelf op te roepen. Het deel in jou dat weet dat er iets groters is dan jij. Die diepte en wijsheid heeft en op dit moment verbinding daarmee heeft. Zij heeft een wijsheid in zich waar je diep op kan vertrouwen. Maak contact met haar. Wat voor beeld krijg je bij haar? Waar voel je haar in je lichaam? Ook haar kan je in de cirkel van licht om je heen zetten.


Vraag nu het deel van je Ware Ik dat kan waarnemen naar voren, je waarnemer zelf. Dit deel in jou kan de situatie vanuit een groter perspectief zien en kijkt niet vanuit emoties, maar neemt alleen maar waar. Net zoals je naar een boom kunt kijken zonder die lelijk of mooi te noemen. Neem jezelf waar vanuit een groter perspectief, vanuit een helicopterview. Zoom uit en beschouw je leven en jezelf. Je kunt dan zeggen: ‘Ik zie dat…………. (noem je naam) soms wat …………………….. (bijvoorbeeld emotioneel) reageert of ……’

Als laatste gaan we naar je toekomstige zelf. Dit is het deel van jou dat al van haar eetproblemen is verlost. Zij is in staat om geen vluchtroutes meer te nemen, maar goed met haar gevoelens en verlangens om te gaan. Ze voelt zich vrij en blij met zichzelf en durft helemaal zichzelf te zijn. Dit is jouw toekomstige zelf. Wat heeft ze aan? Wat straalt ze uit? Neem het beeld diep in je op. En beeld haar dan uit met je lichaam. Sta op en beeld haar uit. Hoe zou ze eruitzien als ze een standbeeld was? Dit verankert jouw Toekomstige Zelf in jouw lichaam; hierdoor onthoud je haar beter.

Maak zo vaak als je kunt contact met je Ware Ik. Met alle aspecten of een paar. Geniet van je Ware Ik. Je bent haar al. Je hoeft haar alleen groter te laten worden. Als je de meditatie hebt afgesloten, kun je opschrijven wat de meditatie met je deed. Wat je hebt ervaren.


Keuzes maken

Niets is zo aantrekkelijk als iemand die écht is, authentiek, iemand die ‘haar ding’ doet. Er zijn genoeg mensen die niet perse aan een ideaalbeeld voldoen, maar die hun innerlijke schoonheid en kracht naar buiten laten stralen. Die mensen hebben bewust gekozen om zichzelf te zijn en om van binnenuit te stralen.


Ik kan me voorstellen dat het voor jou nog niet als een keuze voelt. Maar echt, elk moment, elke terugval, elke ademhaling kun je opnieuw kiezen om vanuit liefde te leven. En ook ik maak die keuze nog elke dag, bij elke ‘terugval’ die ik heb: *Ben ik streng voor mezelf, nee, dat is geen liefdevolle houding. *Ben ik gestrest, nee, dat is geen liefdevolle houding. *Ben ik onaardig tegen de kinderen, of mijn geliefde, nee, dat is geen liefdevolle houding.

Dan vergeef ik mezelf meteen en ik kies ik opnieuw voor een andere gedachte, een andere houding en ander gedrag. Als je jezelf kunt vergeven wanneer je een keer uitvalt tegen je kinderen, je partner of een vriendin, dan kun je dit ook veel gemakkelijker naar anderen toe doen. We zijn allemaal menselijk en doen allemaal wel eens onaardig of onhandig. Je Ware Ik is degene die makkelijk kan vergeven. Je saboteurs niet; die blijven hangen in ‘ja, maar… ’ Neem jij vandaag het besluit om vanuit je Ware Ik te leven? En ga je dit vanaf vandaag elke dag, elke ademhaling opnieuw doen? Je kiest dan voor de liefde.


Een oud Cherokee-opperhoofd geeft zijn kleinzoon een levensles.

‘In mijn binnenste wordt een vreselijk gevecht geleverd. Hetzelfde

gevecht wordt in jouw en ieders binnenste geleverd. Het is een gevecht

tussen twee wolven.

De ene wolf heeft het over het kwade – woede,

schuld, schaamte, jaloezie, wrok, zelfmedelijden, oneerlijkheid,

onzekerheid en zelfzucht. De andere wolf heeft het over het goede –

vreugde, vrede, liefde, kalmte, zelfvertrouwen, moed, vriendelijkheid,

nederigheid, edelmoedigheid, eerlijkheid, medeleven en trouw.

Verbaasd denkt de kleinzoon hierover na en vraagt aan zijn grootvader:

‘Maar welke wolf wint?’


Het oude opperhoofd zegt: ‘De wolf die ik voed.’

Comments


bottom of page