top of page

Hoe je jojo-en voor altijd achter je kan laten


'Hoe kom ik toch van het jojo-en af. Waarom gaat het tijdje goed, en daarna niet meer? Hoe zet ik de knop om?' Deze vragen krijg ik dagelijks in mijn inbox.

Het probleem is dat je geen eetprobleem hebt, dus naar een personal trainer gaan, heel gezond eten, is allemaal hartstikke goed. Maar het werkelijke probleem van het niet kunnen volhouden, is vaak dat je onbewust getriggerd wordt door emoties, gedachten. Of dat je je onvoldaan voelt, waardoor je niet anders lijkt te kunnen dan dit weg te eten. Het is net alsof je een schroevendraaier gebruikt om je probleem op te lossen, maar je hebt een beitel nodig. Zolang je het met een schroevendraaier probeert (weer een nieuw dieet, maandag opnieuw beginnen, heel streng) en niet een beitel gebruikt (zelf onderzoek, schrijven, hulp vragen, naar je gevoelens toegaan) kom je niet tot de oplossing van je eetprobleem.


Dit ontdekte Georgina: ‘Ik las iets op Facebook over eten en liefde en ineens viel het kwartje. Ik at altijd om 20.00 uur, als ik alleen thuis was, de kinderen naar bed waren en mijn man naar de sportschool was. Onbewust baalde ik dan een beetje van een dag met de kinderen en voelde ik me onvervuld. Dat lege gevoel ging ik dus vullen met eten. In mijn jeugd voelde ik me ook vaak alleen, anders dan de rest. Toen is het bij mij begonnen dat ik dan ging snoepen. Dat doe ik dus nog steeds als ik me alleen of onvervuld voel. Ik wist niet dat het zo ver terugging. Stukje uit het Boek Bevrijd je Leven van emotie-eten

Hoe zit dat bij jou? Weet jij de reden van jouw eetbui? Vaak zijn we bang om te zeggen wat we echt denken en voelen, bang de ander te kwetsen of dat de relatie over gaat. Dat we verkeerd begrepen worden, of dat er verwarring, ongemak ontstaat. Misschien loopt de ander wel weg? Komt er boosheid, verdriet? We denken dat we ons beter kunnen aanpassen en stil houden. En vervolgens duiken we de koekjes trommel in om onze frustratie weg te eten.

Mijn ervaring is dat juist door te schuren met onze vrienden, partners, collega's - je allebei weer kan schitteren.

Dingen bespreekbaar maken, durven zeggen wat je echt denkt en voelt, ook als het er misschien een beetje vervormd uitkomt. Dat is leiderschap, dat is moedig, en leidt uiteindelijk tot veel meer verbinding. Er is lef, lichtheid en liefde voor nodig.

Onder eetproblemen zitten vaak een hele boel onverwerkte emoties, dingen die we nooit hebben gezegd tegen anderen, tegen onszelf. Deze opgekropte emoties keren zich tegen, blokkeren je levensstroom en levenslust, en uiten zich dan in bijvoorbeeld eetproblemen.

Daarom doe je iedereen een plezier ermee om dingen bespreekbaar te maken! De wereld zou er een stuk gezonder uitzien:) Wat zou jij graag tegen iemand willen zeggen wat je al een tijdje voor je houdt? Schrijf het eens op, en kijk daarna of je het ook echt wilt gaan zeggen, met als intentie om de relatie voor jullie allebei te verbeteren. Ik zie dit als grootste oorzaak voor eet- en gewichtsproblemen: 1) het niet uiten van gevoelens en emoties waardoor er een opkropping of overstroming ontstaat, hierdoor zoek je je toevlucht tot eten. Ontevredenheid, je niet gezien en gevoed voelen, knaagt aan je. Vaak vul je dit dan letterlijk met eten, om maar niet de pijn te hoeven voelen dat je partner bijvoorbeeld niet echt naar je luistert. Je voelt je letterlijk niet VOLDAAN. 2) teveel stress en haast hebben. Niet kunnen vertragen, waardoor je stresssysteem en daarbij behorende hormonen extra getriggerd worden. Waardoor je letterlijk een hongervoel kan ervaren. Hoe drukker je het hebt, hoe haastiger je leeft, hoe moeilijker het is om van je eetproblemen af te komen. Sterker nog: het is de oorzaak van je eetprobleem. Ik zie dat clienten vaak hun werk, anderen boven zichzelf zetten. Boven de begeleiding. 'Nee, ik heb het nu te druk'. En je ziet dan niet, dat dat juist het probleem van je eetprobleem is: dat je jezelf te veel druk op legt, teveel afspraken. Het raakt mij altijd, omdat ik vroeger ook zo was. Ook altijd denkende dat er nog meer moest, dat ik nog beter, anders moest zijn....dat anderen belangrijker waren. Rupsje nooit genoeg! Wij vrouwen zijn zo streng voor onszelf en hebben zoveel dingen die willen: een carriere, kids, leuke partner, goede dochter zijn, goede moeder, vriendin. Het is niet niks, en logisch dat dat soms te veel is. Maar hoe meer je voor jezelf gaat kiezen, ruimte en rust gaat creeren, hoe vrijer je leven wordt! Zet vandaag nog 1 klein stapje richting eigenliefde, door bijvoorbeeld een afspraak af te zeggen, of juist die vriendin op bellen die je al heel lang wilt zien. De derde oorzaak is: 3) Overtuigingen zoals: ik ben niet goed genoeg. Ik ben dom. Ik ben waardeloos. Anderen zijn leuker. Ik hoor er niet bij. Ik ben anders. De reden waarom we vaak zoveel stress en haast en druk voelen is dat we overtuigingen hebben over ons zelf: dat we niet genoeg zijn, dat er niet genoeg is, dat anderen tegen je zijn. En deze druk, en stress zit in ons eigen hoofd, en niet zozeer in de buitenwereld. Dit jaagt ons steeds aan. Maakt dat we onze appjes te vaak checken, likes op facebook zoeken of van onze baas. Of dat we ons volproppen als de kinderen in bed liggen... Een vrouw die helemaal thuis is bij zich, lekker in haar eigen vel zit, tevreden, rustig, goed met haar emotie kan omgaan, die hoeft niet te eten, die hoeft haar frustraties niet weg te eten. Die voelt zich genoeg. Is genoeg. Die IS. Het is niet raar dat wij dit als vrouwen hebben. Ook Ophray Winfrey had hier veel last van. Ook zij heeft veel meegemaakt in haar leven, en heeft eten gebruikt als manier. Ook zij is een krachtige, gevoelige vrouw, die heel veel aanvoelde en grote empathie en liefde voor mensen heeft: ik denk net als jij! Ook zij heeft hulp gezocht en kon het niet alleen...net als ik. "You first have to find out what's eating you, before you can change the way you eat." - Ophray Winrey Deze laatste weken zag ik weer in de praktijk hoeveel verdriet en leed we wegstoppen, niet rouwen over relaties die overgaan, mensen die ons pijn hebben gedaan, en wij hun. Dat gaat knagen. Dat 'eet' aan je. Morgen geef ik een gratis online training (van 1 uur) kijken om hier mee over te horen, en te onderzoeken hoe het bij jou werkt. Daarom is het zo moedig als je dit wel durft aan te gaan, en het verleden kan loslaten en accepteren. Dat kan vaak pas als je echt de bijbehorende emoties hebt gevoeld.


Wil jij leren hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken en verbonden, krachtig en energiek door het leven kan gaan?

Kijk dan eens of onze "Challenge In 21 dagen een duurzame verandering in je levensstijl, Voeding - Beweging – Ontspanning - (Veer)kracht" iets voor jou is. Of het "Bevrijd je leven Traject.", waarmee je voorgoed met je emotie-eten / co-dependentie afrekent. Werk je liever aan patronen die een liefdevolle relatie met je partner in de weg staan. Ga dan mee op reis tijdens een Terug Naar de Liefde Traject, zodat je je weer veilig, voldaan en verbonden met elkaar voelt.

bottom of page