top of page

Vertel je anderen niet wat je echt voelt, denkt en nodig hebt, ben je bang voor hun reactie?


Herken jij dit?

 • Ben jij 'over’ afhankelijk van andere mensen (hun goedkeuring, bevestiging, verbinding)

 • Voel je je het veiligst & zekerst als jij kan geven & is ontvangen voor jou moeilijk?

 • Laat je programma/routine/ zelf-zorg/sport schema makkelijk gaan omdat er iemand anders iets van jou vraagt of wilt

 • Kan je lang het slechte gedrag van andere mensen verdragen?

 • Vertel je anderen niet wat je echt voelt, denkt en nodig hebt, ben je bang voor hun reactie?

 • Eet je teveel of heb je andere verslavingen die je gevoelens verzachten (liefdesverslaving, workaholic, roken, drank, netflix, internet)?

 • Probeer je vaak te bewijzen dat je goed genoeg bent om geliefd/gewaardeerd te worden, heb je bewijsdrang?

 • Word je boos, verdedigend, zelf-rechtvaardigend, als anderen je feedback proberen te geven. Bron: co-dependentie test Praktijk Bieger Dan kan het zijn dat je co-dependent bent. Co-de-what???

Codependentie wordt ervaren als een toestand (trance), waarin je automatisch je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet, ten behoeve van de gevoelens en behoeftes van een ander of ten behoeve van de relatie. Je maakt jezelf al dan niet bewust afhankelijk van het gedrag of reactie van de ander of van de relatie. Je bent eigenlijk geketend en niet vrij.


Co-dependentie is vaak het gevolg als je in je jeugd niet genoeg emotioneel bevestigd werd en/of je onveilig hebt gevoeld. Er kan dan een kern overtuiging ontstaan, zoals: "Ik ben niet genoeg. Ik doe het niet goed."

Je voelt misschien vaak in je relatie: "Ik kan het nooit goed genoeg doen."Ik was lange tijd afhankelijk van eten, en de (korte) rust & geruststelling, die ik hierdoor kreeg. Ook was ik afhankelijk in relaties, vaak op zoek naar goedkeuring, verbinding en geruststelling. Dit controleren en afhankelijk zijn, gaf een hoop gedoe:) en ontnam me mijn vrijheid, (zelf)vertrouwen, flow in relaties, plezier en levenslust.


Pas toen ik zelf therapeut werd, kwam ik er achter, dat ik co-dependent was. Co-de-what??? Ik wou dat ik dat eerder had geweten.

Dit kan zich op vele manieren laten zien:

 • Je gaat bijvoorbeeld niet sporten op zondagochtend, omdat je man en/of kind dat niet leuk (lijkt) te vinden. Ondertussen maakt hij wel lekker tijd vrij om zijn hobbies te doen

 • Je zegt niet tegen je partner dat je het lastig vindt dat hij/zij veel zit te snoepen naast je, omdat je zelf van je emotie-eten af probeert te komen, en dat nog heel lastig voor je is

 • Je communiceert op een indirecte manier (omdat je eigenlijk geen hulp wilt vragen bijvoorbeeld), met een omweg, waardoor je partner je niet snapt en geirriteerd is. Het harmonie-model werkt juist averechts.

Dit zijn zomaar 3 voorbeelden uit mijn praktijk van afgelopen week.


Lees even een stukje mee uit mijn boek: Bevrijd je leven van emotie-eten

Ik was altijd bezig met mijn omgeving, met wat anderen voelden en nodig hadden. Ik pikte feilloos alle signalen op. Toen ik dat nog niet wist, reageerde ik daar dus ook altijd op. In mijn hoofd was ik constant druk met de omgeving. Maar ook had ik heel veel last van Rupsje Nooitgenoeg. Zij vond dat ik nooit voldeed en ik vergeleek mezelf nog steeds met anderen.

Door het schrijven van de dialogen en meditatie leerde ik letterlijk afstand te nemen van die verschillende delen. Afstand van mijn gevoelens en gedachten. Ik ben niet mijn gevoelens en gedachten. Zo werd het steeds rustiger in mijn hoofd, in mijn lijf, in mijn gevoelens, in mijn leven.

Ook leerde ik verbindend te communiceren. Als je liefdevol kunt zeggen wat je denkt en voelt, krijg je heel mooie, fijne relaties om je heen en voel je je vervuld. Nu voel ik meestal balans, kalmte, stabiliteit en rust.

Het verschil met vroeger is enorm. Ik ken de wereld van al die saboteurs in mijn hoofd, de druk die ik mezelf oplegde met: voldoe ik wel? Waarom trekt zij een wenkbrauw op, heb ik iets verkeerds gedaan? Waarom doet hij zo? Waarom ben ik zo? Ik moet nog even dit doen, nog even dat. Ik kon niet vertragen, was altijd op zoek naar meer liefde en meer erkenning. Ik dacht dat ik daar ook hard voor moest werken. En die druk, die stemmen, die maken dat je denkt dat je het druk hebt of dat je van alles moet. Terwijl het alleen je eigen gevangenis is.’


Wil jij leren hoe je co-dependentie kunt doorbreken, en krachtig, bevrijd en verbonden door het leven kan gaan? Misschien is het "Bevrijd je leven Traject" iets voor jou, hiermee reken je voorgoed af met afhankelijks-patronen. Losse Sessies zijn uiteraard ook mogelijk. Werk je liever aan patronen die een liefdevolle relatie met je partner in de weg staan. Ga dan mee op reis tijdens een Terug Naar de Liefde Traject, zodat je je weer veilig, voldaan en verbonden met elkaar voelt.


“Hoe meer je de controle los laat, hoe meer de liefde stroomt"


Comentários


bottom of page