top of page

Coronakilo’s kwijtraken? De oplossing!

Coronakilo's: je ziet het steeds vaker in het nieuws verschijnen. Er wordt zelfs geschreven dat bijna de helft van alle volwassen Nederlanders zwaarder is geworden sinds de lockdown. 49 procent van de mannen is aangekomen tegenover 40 procent van de vrouwen. Ik ben dan altijd benieuwd hoe ze dat meten😊 De oorzaak is niet moeilijk te achterhalen: ieder pondje gaat door het mondje.

De oplossing wordt dan ook in vele blogs aangedragen: minder eten en meer bewegen


Maar is dat werkelijk de oplossing?


Lees even mee met het verhaal van Joan, een fragment uit mijn boek Bevrijd je leven van emotie eten


Ik heb het weer gedaan. Mijn lichaam verstijft. Walging stroomt door mijn aderen. Woede, ongeloof en onbegrip. Waarom? Waarom ben ik zo zwak? Ik haat mezelf en ik loop weer naar de ijskast. Waarom kan ik niet van zoiets simpels afblijven als eten? Geobsedeerd kijk ik naar mensen die wél normaal kunnen eten; ik snap er niets van. De hele dag door ben ik met eten bezig.

· Hoeveel calorieën zitten er in chocolatechip cookies?

· Hoe kan het dat Marieke wél gewoon alles zit te eten?

· Straks mag ik weer!

· Als ik dit nu niet eet, kan ik straks bij die borrel veel meer eten.

Elke dag heb ik weer hoop en elke dag verlies ik die weer net zo snel. Morgen begin ik opnieuw, denk ik dan. Opnieuw calorieën berekenen, punten tellen. Ik probeer weer iets nieuws te bedenken. Nieuwe regels zullen me helpen, hoop ik vertwijfeld.

Vóór 12.00 uur geen koolhydraten… die regel heb ik nog niet gebruikt. Kijken of dat misschien werkt?

De wanhoop groeit. Ik heb al zoveel geprobeerd en het werkt allemaal niet, terwijl ik niets liever in de hele wereld wil dan hiervan afkomen. Ik voel hoe het mij en mijn leven ontkracht en hoeveel invloed het heeft op zoveel gebieden. De schaamte, het terugtrekken, het verstoppen, het liegen, het jatten, het stiekem doen. Is dit de persoon die ik ben geworden?

Ik zie nog maar één oplossing na weer een enorme eetbui. Mijn kamer in het studentenhuis is op de benedenverdieping en toch moet ik naar de bovenste verdieping. Het is mooi weer en ik ga naar het terrasje op de derde verdieping. Het voelt alsof ik geen lucht krijg en naar boven moet… daar is ruimte en licht en buiten.

Eenmaal boven pak ik de telefoon en ik bel huilend en snikkend mijn moeder op. Ik vertel haar iets wat ik nog nooit aan iemand heb verteld, maar waar ik al sinds mijn dertiende mee worstel. ‘Mama, ik heb een eetprobleem,’ snik ik. Gelukkig reageert ze niet zoals de huisarts later zal reageren: ‘Kind, dan eet je toch niet die rollen koek op.’ Ze zegt meteen: ‘We gaan hulp zoeken.’

Dit was het moment dat mijn eetgedrag begon om te keren. Het moment dat ik bereid was om te zeggen: ‘Mama, ik kan het niet alleen, ik heb een probleem.’

Jaren heb ik het in mijn eentje geprobeerd… steeds opnieuw verzon ik nieuwe dingen. Maar het hielp niet, omdat ik de oplossing niet wist en op de verkeerde plekken zocht.


fragment uit het boek Bevrijd je leven van emotie eten – Hoofdstuk 1

Voor emotie-eters helpt het geen bal om te zeggen: neem een wortel, beweeg meer, enzovoort.

Misschien ben jij ook wel een emotie-eter? Je kan hier de test doen.


Drie tips voor emotie-eters om corona kilo’s kwijt te raken


1. Erkenning

Erken dat je een andere manier moet vinden om je emoties te reguleren. Dit is een uitzonderlijke tijd, die veel bij mensen losmaakt. Chaos, pijn, lijden, je hoeft maar naar het nieuws te kijken, en je voelt de onrust.


Misschien heb jij wel in je directe omgeving last van Corona: je baan staat op de tocht, minder inkomen, thuiswerken waardoor je misschien stress hebt met je partner, steeds de kinderen om je heen hebt. Als je dus al een emotie eter bent (en dus eten gebruikt om gevoelens te reguleren) kan dit makkelijk tot meer kilo’s leiden. Dan kan je wel je voornemen om een wortel te nemen, maar dan is de drang sterker.


De oplossing zit er dus in dat je beter leert om je emoties te reguleren met bijvoorbeeld meditatie, schrijfoefeningen, de taal van compassie leren. En je gevoelens leren scheiden van anderen. Kortom echt anders omgaan met jezelf, je gedachten en gevoelens. Ben jij iemand die moeilijk met onzekerheid, controleverlies kan omgaan, en is jouw neiging om je vast te klampen, naar zekerheid en controle te zoeken, probeer dat dan niet in eten te doen, maar doe de oefening uit het boek.

2. Kom in beweging

Voor een emotie eter is beweging extra belangrijk. Vaak zijn emotie eters gevoelige mensen, en hebben we het nodig om die gevoelens te verwerken, af te voeren. Bewegen, de natuur in, zijn geweldige manieren om dit te doen.

Je verzet je gedachten, je laat dingen los, je ordent, en kan weer verder, zonder die ballast en negativiteit. Maak het vooral klein, ga niet bewegen, met als doel veel kilo’s kwijt te raken. Maar met het doel omdat het fijn is voor je emotionele huishouding, wie weet, raak je er wel helemaal verslaafd aan! Maar je kan ook andere dingen doen om in beweging te komen: opruimen, een rondje fietsen, een vriendin bellen, een puzzeltje maken, ook dat zijn vormen van in beweging komen.

3. Geniet 1x per dag heel bewust van wat er wel is, wat wel stabiel en veilig is.

Merk jij ook de angstige, negatieve neiging van jouw ego/ saboteurs om je te richten op:

* wat er niet is * wat er niet klopt Misschien ervaar jij een bepaalde alertheid. En dat is ook logisch, er wordt ook van ons gevraagd om alert te zijn: mondkapje, besmettingen, 1,5 meter, stijgingen. Open ramen. Maar veel alertheid maakt dat ons sympathische systeem steeds aanstaat, en we te weinig ontspannen. Dit leidt bij emotie-eters weer tot extra stress en eetneigingen. Door je bewust te richten op wat er veilig is, wat er wel is, wat er stabiel is, en dit in je lichaam te voelen. Je ademhaling te volgen. Niet zo raar dus, dat je het als emotie-eter extra moeilijk hebt in deze tijd, en dat het niet helpt om op meer wortels te knagen. Wees extra lief voor jezelf, leer de taal van compassie. Leer om jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben en je eigen beste vriendin te worden.


Wil jij leren hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken en verbonden, krachtig en energiek door het leven kan gaan? Misschien is het "Bevrijd je leven Traject" iets voor jou, hiermee reken je voorgoed af met afhankelijks-patronen. Losse Sessies zijn uiteraard ook mogelijk. Werk je liever aan patronen die een liefdevolle relatie met je partner in de weg staan. Ga dan mee op reis tijdens een Terug Naar de Liefde Traject, zodat je je weer veilig, voldaan en verbonden met elkaar voelt.


Comments


bottom of page