top of page

Stop met 'nooit-meer-eetbuien of nooit- meer-koolhydraten' (lezersvraag beantwoord)

Waarom ‘koolhydraat-arm/een nieuw dieet’ of ‘nooit meer eetbuien of overgeven’ bijna nooit werkt….

Herken jij dit?

 • Vandaag (maandag is vaak zo’n dag😊) begin ik met koolhydraat-arm eten en eet ik helemaal geen brood, pasta, enzovoort meer

 • Vanaf donderdag heb ik nooit meer een eetbui en mag ik nooit meer overgeven

 • Vanaf morgen ga ik altijd drie keer per week naar de sportschool…

Ik hoor dit dagelijks in mijn praktijk. En het maakt mij altijd een beetje verdrietig. Ook ik was ooit een vrouw die alles op wilskracht probeerde: als ik mezelf maar hard genoeg aanpakte, harde doelen stelde, dan kwam het goed. Maar niets was minder waar. Misschien denk je dat dit werkt, en probeer je jezelf zo te motiveren.

En dat is natuurlijk hartstikke goed bedoelt van jezelf.

Want ik weet, hoe graag, jij een vrij en normaal leven wilt. Een liefdevolle relatie met jezelf, met eten en met je omgeving. En wanhopig graag van de strijd af wilt.

En als dat dan niet lukt, en je:

 • Toch weer die boterhammen naar binnen werkt, de Weight Watchers punten overschrijdt, en je volstopt met chocola

 • Gefrustreerd en getriggerd raakt in de Weight Watchers groep/community omdat het anderen wel lukt

 • Je dus toch weer een eetbui hebt, en uit frustratie over geeft

 • En het je niet lukt om zelfs 1 of 2x naar de sportschool te gaan

Dan kom je in de drie grootste moerassen, die bij eetproblemen horen (en eigenlijk bij alles wat niet lukt; ook bij een liefdevol relatie, een succesvolle onderneming) :

 1. Schaamte: het gaat mij nooit lukken, anderen kunnen het wel. Anderen hebben wel een leuk leven, maar mij lukt het niet….

 2. Isolement/terugtrekken: in plaats van dat je uitreikt, en verteld aan iemand hoe rot je je voelt, trek je je terug in je holletje. En ga je vaak uit eenzaamheid nog meer eten

 3. Een gevoel van Tekortschieten/falen: er is iets mis met mij. Ik ben waardeloos

Deze drie moerassen hebben allemaal te maken met elkaar, en als je daar eenmaal in zit, versterken ze elkaar. Je voelt je machteloos, hopeloos, dat het nooit meer goed komt, en je zakt steeds verder weg in het falen, isolement en de schaamte.

Vijf tips hoe je uit het moeras komt en weer de regie krijgt:

 1. Zoek het midden op, het grijze gebied. Elke ‘nooit meer”/ altijd” is gedoemd tot mislukken, omdat het geen grijs midden gebied is. Je ontwikkeling is dus om meer het midden op te zoeken. Kleinere stapjes te maken. Vele kleine stapjes zorgen voor resultaat.

 2. Zoek een manier van eten/sporten die bij JOU past. Dit is zo belangrijk. Het is veel belangrijker om intuïtief te leren eten, dat waar jij zin in hebt. Dan dat je jezelf dingen ontzegt, en de hele dag toch aan die chocoladereep denkt, en je natuurlijk op een moe of zwak moment er toch aan toegeeft (en de cirkel van falen/schaamte/isolement ‘aan’ gaat). Veel cliënten houden heel goed het sporten vol, als ze een sport (school) vinden die bij hen past. Veel cliënten kunnen prima gezond eten, als ze liefde voor zichzelf voelen, en zichzelf toestaan om te eten wat goed voor hun is. Weer leren vertrouwen op hun lichaam.

 3. Wilskracht is géén goede raadgever. Dit komt vaak al vanuit een tekort, vanuit jezelf onder druk zetten, pushen. Vaak zijn mijn clienten al vrouwen die zichzelf heel erg onder druk zetten om aan van alles te moeten voldoen. Nog meer druk werkt gewoon niet. De vraag is meer: ‘Als ik liefdevol voor mezelf zou zijn hoe zou mijn sporten er dan uit zien?’. En die vraag kan alleen JIJ voor jezelf beantwoorden, omdat we allemaal verschillend en uniek zijn. Voor de 1 is dat een personal trainer, voor de ander is het een vrouwen-sportschool. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, en het is jouw taak om jouw weg te vinden. Samen, niet alleen. Want dan versterk je het gevoel van isolement.

 4. Het is een proces, een proces wat ook niet in een rechte lijn gaat, maar met ups en downs. Groei is niet linear, het gaat in golven. Een andere manier van leven, je eigen beste vriendin worden, en een leven kunnen leiden waarin je goed met je emoties omgaat is een proces. Dat gaat niet van de 1 op de andere dag. Zie het ook als een proces. Leer grijs/het midden op te zoeken. Leer te voelen wat bij jou past. Welk eten dat is.

 5. Mijn vraag aan jou vandaag: Hoe kan jij vandaag uit het zwart/wit denken komen, uit de wilskracht? In het midden, in het grijze gebied.

Betekent dat bijvoorbeeld, deze week:

 • Ga ik een workshop "Beginnen met Yoga" doen, zodat ik ontdek of dat echt bij mij past

 • Plan ik een wandeling in mijn agenda van 1/2 uur

 • Ga ik de creatieve workshop doen, waar ik al heel lang zin in heb

 • Ga ik eerst eens kijken wat er onder mijn eetbuien zit in plaats van nooit meer een eetbui te willen met behulp van de oefening: Wat is mijn werkelijke behoefte? (ook al voelt het alsof ik naar eten snak). Een oefening om te doen als je veel snaai drang hebt en/of na een eetbui. En vergeet niet om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. Het is lastig om uit het moeras in je eentje te komen, als je er midden in zit. Wij ons vaak niet bewust dat we eigenlijk te weinig steun hebben, doe het liever zelluf:)

Een consult 99 euro, en wordt veelal voor meer dan de helft vergoedt door de zorgverzekering. Kijk hier voor meer informatie.

Heel veel succes met het mooie grijze midden vinden!

Warme groet,

Joan


Wil jij leren hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken en verbonden, krachtig en energiek door het leven kan gaan?

Kijk dan eens of het online programma Bevrijd je leven van emotie eten, iets voor jou is? Of misschien wil je liever live aan de slag met individuele sessie of het "Bevrijd je leven Traject.", waarmee je voorgoed met je emotie-eten / co-dependentie afrekent. Werk je liever op dit moment, aan patronen die een liefdevolle relatie met je partner in de weg staan. Kijk dan eens naar ons Terug Naar de Liefde Traject,zodat je je weer veilig, voldaan en verbonden met elkaar voelt.

bottom of page