top of page

Waarom (ex) emotie eters het tijdens corona extra moeilijk kunnen hebben

Dit is mijn 3e blog die ik afgelopen week probeer te schrijven😊 tijdens de 1e Corona uitbraak. Maar Corina verwoordt het mooier.

Corina: ‘Toen ik mij bewust werd van wat ik allemaal tegen mezelf zei op een dag, vond ik het niet meer zo raar dat ik vaak zo’n negatief gevoel had over mezelf. De hele dag door was ik mezelf aan het bekritiseren: “Doe niet zo onaardig tegen de kinderen. Wat zal die vriendin van je denken als je je afspraak afzegt. Wat heb je een dikke kont in die kleren.” Het ging maar door! Door het opschrijven van die gesprekken in mezelf werd ik me er bewust van en leerde ik van een afstandje naar mezelf kijken. Ik leerde dat die stemmetjes niet de waarheid waren, maar ‘de stem van een strenge juffrouw’ of ‘de slavendrijver in mij’ of zoiets, die ik steeds maar onbewust in mijn hoofd afspeelde. In het begin was het zeker niet makkelijk. Ik had de hulp van Joan hard nodig om meer liefdevolle dialogen te leren schrijven. Ik kende die positieve liefdestaal nog niet, omdat ik zo gewend was om negatief tegen mezelf te praten.’

Dialogen schrijven Met name de dialogen schrijven, kan ik je van harte aanbevelen. Bij het Bevrijd Leven Traject zit ook email begeleiding: cliënten sturen dan hun dialogen, en ik help hen dan om de Stem van hun Ware Ik te vinden. De stem die vaak verstopt is onder aanpassing, angst voor afwijzing, te veel strengheid, of juist teveel zachtheid.


De stem van je Ware Ik, is een ultieme mix, balans van: Mannelijke energie en Vrouwelijke energie. Vaak doen we óf de dingen op wilskracht, zijn we streng, hardwerkend. óf zijn we te ‘soft’, te zijig, te weinig begrensend (hier zie je vaak een link met grenzeloos eten). Aantrekkelijkst Weet je dat ik heb ontdekt, dat ik mijn man het aantrekkelijkst vindt, als hij die kwaliteiten allebei in huis heeft: dat hij zowel compassie vol is, als dat hij de leiding neemt, duidelijk is. Dat hij zowel in zijn gevoel zit, als in zijn rationele, nuchtere kant.

En hij heeft dat ook bij mij. Zelf zit ik ook het lekkerst in mijn vel, als die beide energien in mij, in balans zijn. Je danst dat als het ware de Tango, of een andere dans, die bij jou past.

En dat is een proces, een regelmatig afstemmen op je zelf: wat is er nodig? Compassie of begrenzing? Gevoel of Rationeel zijn? Hoofd of Lichaam? Hoe meer je in je lichaam en gevoel zit hoe makkelijker het wordt.

Wat doe jij deze dagen om je goed, gelukkig, en veerkrachtig te voelen? Probeer eens om een dialoog te schrijven. En de stem van je Ware Ik te vinden, zowel compassievol, met gevoel, als met nuchterheid, begrenzend. Hieronder deel ik er eentje van mezelf, die ik in de 1e Corona week schreef:

____________________________________________________________________

Links begon ik te schrijven, met een beetje een ‘klagende’ stem.

Ik vind het echt helemaal niet leuk, deze nieuwe maatregelen. Vooral niet voor F (onze jongste dochter). Ik vind er niets meer aan zo. Rechts begon ik vanuit Mijn Ware Ik, te schrijven, me te verbinden met de gevoelens van mijn 'klagende' ik. Jouw Ware ik geeft ruimte geeft en kan gevoelens er helemaal laten zijn. Geeft een ander perspectief , vertrouwen en daadkracht

mmm….waar voel je dit in je lichaam? (dit is om je contact te laten maken met het gevoel in plaats van je denken)

Links schreef ik: In mijn borstgebied…….ik voel me ook echt verdrietig worden. Ik ben eigenlijk verdrietig, en voel dat er wat tranen opkomen.

Ik vind het zo verdrietig voor de wereld en ook voor mezelf en ons gezin, en alle andere mensen. Mijn moeder, mijn zus… Ik hoor steeds meer mensen die het ook hebben. Ik maak me een beetje ongerust.

Rechts schreef mijn Ware Ik:

mmmm…wat ben je toch een lieverd, ik snap dat je je ook een beetje zorgen maakt. Ik denk dat iedereen dat nu heeft. Soms maken we ons even zorgen, dan hebben we weer vertrouwen.

Het kost ook altijd even weer tijd om te wennen aan nieuwe maatregelen, de nieuwe realiteit.

Daar horen de fasen van een rouwproces bij:

Boosheid, verdriet, onderhandelen en uiteindelijk het toelaten. Je kan dit, we kunnen dit. En de structuur die je hebt aangebracht van 1x per dag mediteren, schrijven, bewegen, contact hebben met liefdevolle mensen, werk, en een klus af maken, helpt goed! Jij kan dit, we kunnen dit. En je mag even verdrietig zijn of bang. Links schreef mijn verdrietige deel:

Eigenlijk gaat het nu al weer goed met me, ik vind het zoooo fijn als ik gewoon even verdrietig mag zijn en mag balen. En dat je me dan zo goed bij de hand neemt. Dank je wel!

________________________________________________________________________________

In Hoofdstuk vier, Stap 4 (pagina 68) kan je alles lezen over hoe je krachtige dialogen kan leren schrijven.

Juist nu voor (ex) emotie- eters extra lastig Het kan zijn, dat juist in deze onzekere periode, er allerlei gevoelens komen bovendrijven. Patronen kunnen uitvergroot worden. Die je verstopt hebt onder het emotie-eten. Het lijkt een mysterie, een geheim. Misschien voel jij je vaak afhankelijk van anderen? Onzeker over jezelf of je lichaam? Of heb je een ander kenmerk van iemand met een eetprobleem? Tijdens perioden van stress wordt deze overlevingsstrategie (om niet te hoeven voelen) extra groot als je er nog niet aan hebt gewerkt. En dat is pijnlijk, want je voelt je overspoelt, geblokkeerd, ongelukkig, een slachtoffer, machteloos en zit vast.

Ben je bijvoorbeeld een emotie eter en….

  • Kan je moeilijk met gevoelens van angst en onzekerheid, onrust omgaan?

  • Kan je moeilijk tegen onzekerheid, en wil je graag de controle hebben.

  • Staan je antennes erg naar de buitenwereld gericht, scan je veel en vaak hoe anderen zich voelen, of je wel voldoet, of de omgeving wel veilig is? Ben je niet door je ouders emotioneel bevestigd?

  • Voel je je snel overspoeld door anderen (in het gezin bijvoorbeeld), door nieuws, door gevoelens/mening van anderen?

  • Voel je je snel over verantwoordelijk, en heb je niet geleerd om voor jezelf te zorgen. Om zowel voor jezelf als voor de ander te zorgen?

Dan ben je precies, zoals ik vroeger was, en kan je dus heel goed leren om:

Om in contact te zijn met je meest Krachtige, Creatieve, Compassievolle deel in jou. De leiding te nemen over je kwetsbare delen. Er voor hun te zijn.

Zorg dat je niet vast komt te zitten in gevoelens van machteloosheid, ‘het heeft toch geen zin’, maar ga dialogen schrijven met het onrustige, angstige deel in jou, en leer te reageren vanuit je Ware Ik.

Het kost soms tijd om je eigen stem weer te vinden. Misschien ben je je erg gaan aanpassen, heb je lange tijd naar de stem van je ouders geluisterd en/of opvoeders, leraren, leeftijdsgenoten?

Pak je zelf dan NU bij je haren (dit is mijn mannelijke energie😊), ga naar bladzijde 68 van het boek, en lees H4, DOE de dialogen. En als dat je niet lukt, zoek dan hulp in je omgeving. NU is het moment, om juist in je kracht te komen, en de stem van je Ware ik te horen.

Je moet het wel zelf doen, maar niet alleen. Er is ook een Geheime Facebook groep, er is hulp overal om je heen. Zo trok ik dit kaartje toen ik aan mijn hogere zelf vroeg: wat kan ik doen als ik bang ben deze dagen? En kreeg ik het kaartje: "Reik uit, naar jouw Soul Family." Juist nu.


Zaterdag 21 november: 13.00 - 14.30 uur: Masterclass Leer Verdiepende dialogen schrijven - & vind je meest krachtige, compassievolle, daadkrachtige stem - juist in deze roerige tijden (online) - bijdrage 10 euro of gratis als je de Challenge doet.

PS: Wil jij leren hoe je ongezonde gewoontes kunt doorbreken en verbonden, krachtig en energiek door het leven kan gaan?

Misschien is het "Bevrijd je leven Traject" iets voor jou, hiermee reken je voorgoed af met afhankelijks-patronen, rondom emotie-eten / co-dependentie. Losse Sessies zijn uiteraard ook mogelijk. Werk je liever aan patronen die een liefdevolle relatie met je partner in de weg staan. Ga dan mee op reis tijdens een Terug Naar de Liefde Traject, zodat je je weer veilig, voldaan en verbonden met elkaar voelt.


bottom of page